Ranskalaistutkijat väittävät valmistaneensa ihmisen spermaa koeputkessa

Sperman tuottaminen elimistön ulkopuolella mullistaisi hedelmöityshoitoja. Suomalaistutkija suhtautuu uutiseen epäillen.

tiede
Kuvassa näkyy spermasolu, joka on saatu aikaan alkion kantasoluista.
Newcastle University / EPA

Ranskalainen bioteknologiayhtiö Kallistem kertoo, että sen tutkijat ovat onnistuneet luomaan ihmisen spermaa koeputkessa, elimistön ulkopuolella. Asiasta on uutisoitu muun muassa brittilehdissä, mutta esimerkiksi vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia väitteestä ei vielä ole.

Jos tieto pitää paikkansa, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun laboratoriossa on onnistuttu luomaan ihmisen kypsiä siittiöitä sisältävää siemennestettä. Brittilehti Daily Mailin haastatteleman yhtiön toimitusjohtajan mukaan kehitetyllä tekniikalla on onnistuttu luomaan spermaa riittävä määrä koeputkihedelmöitykseen.

Tutkimuksessa miesten spermatogonia eli siittiön kantasoluja on onnistuttu muuttamaan kypsiksi siittiöiksi koeputkessa. The Independent -lehden mukaan yhtiö ei kuitenkaan kerro tutkimustuloksistaan tarkemmin ennen patentin hyväksymistä kesällä. Jos menetelmä toimii ja sitä pystytään käyttämään laajemmin, se toisi apua lukuisille hedelmättömyydestä kärsiville miehille.

Suomalaistutkija epäilee onnistumista

Tarkemman tiedon puuttuessa tutkijat maailmalla ovat kuitenkin toppuutelleet innostumasta uutisesta liikaa. Myös andrologian eli miehisen lisääntymisfysiologian tutkija, professori Jorma Toppari Turun yliopistosta suhtautuu uutiseen epäillen.

– 90-luvulta lähtien on julkaistu korkeatasoisissakin tiedelehdissä artikkeleita, joissa koe-eläinten spermaa on onnistuttu luomaan, mutta näitä tuloksia ei ole saatu toistettua. Siksi suhtaudun tähänkin hyvin epäilevästi, Toppari kertoo.

Topparin oma väitöskirjatutkimus kolmenkymmenen vuoden takaa koski rotan siittiöntuotantoa _in vitro _eli elimistön ulkopuolella, koeputkessa. Topparin mukaan rotankaan kohdalla ei ole tutkimuksissa juuri sen jälkeen edistytty.

Ihmisen sperman tuottaminen olisi laboratorio-olosuhteissa mullistavaa: sillä olisi iso merkitys hedelmällisyyden hoidossa ja takaamisessa, ja se ratkaisisi monta lisääntymislääketieteen ongelmaa.

– Riippuu tietysti, onko optimisti vai pessimisti, mutta kun olen näitä asioita 30 vuotta seurannut, niin ei taida minun elinaikanani onnistua.

Aiheesta The Independent (siirryt toiseen palveluun)-, Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)- ja Le Figaro (siirryt toiseen palveluun) -lehdissä.