F. E. Sillanpään elämästä ooppera – pääroolin laulaa Waltteri Torikka

Baritoni Waltteri Torikka sai idean kolmisen vuotta sitten. Hämeenkyrön kirjailijasuuruudesta pitää tehdä ooppera. Tuumasta toimeen – kantaesitys kuullaan kesällä 2017 Frans Emil Sillanpään synnyinkodin maisemissa.

Kotimaa
Waltteri Torikka
Markku Pihlaja
F.E.Sillanpään synnyinkodin maisema Myllykolu
Ooppera nähdään Sillanpäään syntymäkodin maisemassaAntti Eintola / Yle

Sunnuntaina MTV3:n Tähdet tähdet -ohjelman voittaneella baritoni Waltteri Torikalla on monta rautaa tulessa. Pirkanmaalle Hämeenkyröön hän on ideoinut oopperan Suomen ainoasta Nobel-kirjailijasta Frans Emil Sillanpäästä.

Opperaa on suunniteltu kaikessa hiljaisuudessa jo kolmen vuoden ajan, kertoo hankkeessa mukana oleva Vilja Pylsy.

– Kyllä tämä kaikki alkoi Waltterin ideasta. Hän soitti Panu Rajalalle ja siitä se lähti, Pylsy kertoo.

Hämeenkyrössä nähdään Sillanpäästä kertova ooppera kirjailijan syntymäkodin ainutlaatuisessa miljöössä kesällä 2017.

Panu Rajalalta libretto, Waltteri Torikka laulaa pääroolin

Sillanpää-oopperan on säveltänyt Seppo Pohjola ja libreton on kirjoittanut kirjailija Panu Rajala. Torikka toimii oopperan taiteellisena johtajana. Tuotannosta vastaa F. E. Sillanpään Seura ry.

– Suunnitelmissa on kymmenen esitystä Myllykolun kesäteatterissa. Torikka laulaa pääroolin eli hänet nähdään lavalla ainakin nuorena Sillanpäänä. Muuten roolitus on vielä auki, sanoo Vilja Pylsy.

Pylsy kertoo, että oopperalle haetaan vielä rahaa EU:lta. Jo aiemmin tukea on saatu Pirkanmaan kulttuurirahastosta ja Taiteen keskustoimikunnalta.

– Ooppera eroaa perinteisestä oopperaelämyksestä muun muassa äänimaailmansa ansiosta, idean isä Waltteri Torikka valottaa tiedotteessa.

Oopperan puuhaihmisille luonto ja esityspaikka keskellä maalaismaisemaa on tärkeä. Saihan Sillanpää Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1939 juuri syvästä ymmärryksestään maalaisväestöä ja luontoa kohtaan.

– Sillanpään sanoma on mielen terapiaa. Hän näki hetkessä elämisen ja arjen tärkeyden. Luonto ja ihminen olivat yhtä, Torikka sanoo.