"Auervaara" napsii naisen toisensa perään – huijatut kertovat tarinansa

Viisi naista kertoi Ylelle, kuinka he kaikki tulivat saman miehen huijaamiksi. Karilla on ollut noin kymmenen vuoden aikana ainakin 12 eri naisystävää. Usein naisystäviä on ollut yhtä aikaa kaksi tai kolmekin. Kari on myös uhkaillut ja vainonnut kumppaneitaan.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kari pystyi ylläpitämään useita rinnakkaiselämiä. Hän hurmasi naisia ja huijasi heitä. Naiset kertovat kuinka Kari vei rahat, itsetunnon ja turvallisuuden tunteen. Noin kymmenen vuoden ajalta on tullut ilmi 12 huijattua naista muun muassa Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Naisille Kari pystyi valehtelemaan lastensa määrän, taloudellisen tilanteensa, työpaikkansa ja jopa silmiensä värin.

Karin jäätyä kiinni kaksois- tai kolmoiselämästään hän on usein alkanut piinata ja vainota entisiä naisystäviään.

Itseään ja lapsiaan puolustavien naisten rooliksi on jäänyt usein katkeran ex-naisen rooli. Usein supliikki herrasmies on pystynyt kääntämään viranomaisten päät omaksi hyväkseen.

Kyseinen tapaus ei ole ainutlaatuinen. Tämän päivän auervaara voi piinata naista monin keinoin.

Viisi Karin entistä naisystävää kertoi tarinansa Ylelle. Heistä jokainen on luullut ihastuneensa elämänsä mieheen ja jokainen heistä on myös pettynyt siihen, miten asiat menivätkään.

Karin suhteet aikajanalla Karin suhteet aikajanalla

Anne: Nopea kihlautuminen, avioliitto ja perhehelvetti

Kari oli komea, fiksu ja käyttäytyi arvokkaasti. Me kihlauduimme nopeasti ja löimme lukkoon hääpäivän. Häitä juhlittaessa odotin jo lasta.

Kari antoi itsestään ulospäin hyvän vaikutelman. Hän halusi kodin varustelun olevan hyvä ja kulkuneuvojen olevan uusia ja kiiltäviä.

Minä palautin tyhjiä pulloja kauppaan, jotta saisin ostettua lapsille maitoa.

Menot olivat minun maksettavanani. Kari ylläpiti elintasoaan avullani, ja minä suostuin ottamaan kulutusluottoja erilaisia hankintoja varten. Kari ei itse voinut ottaa lainaa, sillä hänen luottotietonsa olivat menneet. Asia ei minua häirinnyt, koska tausta oli inhimillinen: Kari oli ollut takaajana lähisukulaisen yrityksen lainoille, mutta yritys meni konkurssiin.

Kun lainoja oli jo paljon, kielsin häntä ottamasta enempää. Hän väärensi allekirjoitukseni lainapaperiin.

Lapsia syntyi vuoden välein ja Kari oli yhä enemmän poissa kotoa. Työmatkat ja ystävien kanssa tehtävät reissut lisääntyivät. Ravintola-illat venyivät seuraavalle päivälle.

Minun epäilykseni alkoivat herätä, kun Kari kertoi työnantajan järjestävän koulutuspäivän pyhäpäivänä. Kari vannoi Raamattuun vedoten, ettei ikinä pettäisi. Karilla oli kuitenkin toinen nainen.

Siitä alkoi täydellinen alamäki. Avioliitto oli koetuksella pettämisen vuoksi, minun ja lasten talous oli tiukoilla. Samalla kun mies osti uusia aurinkolaseja itselleen, minä palautin tyhjiä pulloja kauppaan, jotta saisin ostettua lapsille maitoa.

Näihin aikoihin ensimmäiset minun nimissäni otetut lainat olivat käsiteltävänä oikeudessa. Ulosottomies kävi oven takana soittamassa ovikelloa, minä istuin lasten kanssa keittiön lattialla ja pyysin lapsia olemaan hiljaa.

Kari piti moottoripyörän laukkuja koko ajan pakattuna, hän voisi lähteä heti kun halusi, jättää perheensä taakseen. Ilmapiiri muuttui uhkaavaksi.

Pelkäsin omasta ja lasten puolesta. Muutimme lasten kanssa nukkumaan samaan huoneeseen, jotta heillä olisi turvallisempaa.

Kari halusi hallita elämääni ja otti minulta puhelimen pois. Kun Kari lähti kotoa, hän otti yhden lapsista mukaansa, koska tiesi etten lähtisi yhteisestä kodista ilman kaikkia lapsia.

Poliisi turvasi minun ja lasten lähdön yhteisestä kodista.

Lopulta Kriisikeskuksen ja muutaman läheisen ihmisen avulla sain koottua rohkeutta ja päätin lähteä liitosta. Poliisi turvasi minun ja lasten lähdön yhteisestä kodista.

Muutosta alkoi vielä suurempi piina. Alkoi puheluiden ja viestien tulva, joiden sisältönä olivat uhkaukset, lupaukset, valheet, rakkauden tunnustukset ja epätoivo.

Meillä oli jopa vartija yhden yön, koska mieheltä tuli niin levottomia viestejä ja pelkäsin paljon. Se oli niihin aikoihin ainut yö vuosiin, kun nukuin hyvin.

Tilanne paheni avioeron jälkeen. Pelkäsin lasten turvallisuuden puolesta.

Tekstiviestien määrä oli järkyttävä. Viestejä tuli kymmeniä päivittäin ja puhelin soi pahimmillaan tauotta. Puheluita tuli häneltä, hänen uudelta naiseltaan, hänen asianajajaltaan. Kymmenen vuotta olen pelännyt viestin merkkiääntä, outoja puhelinnumeroita, viesteihin piilotettuja uhkauksia.

Vielä kymmenen vuoden jälkeenkin Kari pystyy sekoittamaan minun ja lasten elämän viesteillä, puheluilla ja uhkauksilla sekä käräjöinnillä. Kari hurmasi käytöksellään muun muassa sosiaalityöntekijät. Supliikki mies pystyi puhumaan kaikki puolelleen ja minun roolikseni jäi usein katkera ex-vaimo.

Kristiina: Tekstiviestin merkkiääni sai aikaan fyysisen pahan olon

Ihmettelin Karin ristiriitaisia kertomuksia muun muassa lapsista. Myös hänen raha-asiansa kummastuttivat ja rahankäyttö oli löyhää.

Ystäväni ilmoitti, että Kari oli vastannut hänen deitti-ilmoitukseensa Suomi24:ssä. Miehen mukaan tämä oli vain ajatustenvaihtoa, ei hän ollut etsimässä treffiseuraa.

Tulin raskaaksi, Kari painosti minut aborttiin.

Tulin raskaaksi, Kari painosti minut aborttiin.

Vuoden kuluttua Kari houkutteli minut ostamaan rantatontin. Ostimme sen yhdessä. Jokin oli saanut minut epäilemään miehen raha-asioita ja tontin kaupantekotilaisuudessa vaadin kauppahinnan puoliksi ja eri laskuille. Myöhemmin kävi ilmi, että Kari haki lainaa vasta 3 päivää kaupanteon jälkeen. 

Karilta jäi myös maksamatta useita tonttiin liittyviä maksuja. Hänelle oli mennyt monta karhukirjettä. Asia tuli ilmi, kun minä sain ulosottoviranomaisilta kirjeen, jossa ilmoitettiin että maksuja peritään minun veronpalautuksestani.

Hän myös lainaili rahaa milloin milläkin verukkeella: pankkikortti lähetetty väärään osoitteeseen, pankki kiinni jne.

Myöhemmin meille syntyi lapsi. Kari ei osallistunut millään tavoin lapsen hoitoon.

Hän lähti usein selittämättömille reissuilleen, työmatkalle tai siivoamaan tai maksamaan laskuja toiseen kaupunkiin. 

Päivää ennen yhteisen lapsemme ristiäisiä Kari lähetti sähköpostia, että hänellä onkin useampia lapsia. Ilmeisesti hän pelkäsi, että joku ristiäisvieraista möläyttäisi asiasta minulle. Silloin aloin harkita eroa.

Kari laittoi minulle 50–70 tekstiviestiä päivässä.

Riitelimme paljon. Miehellä oli aina kassi pakattuna, että pääsisi häipymään, jos asiat eivät menisi hänen mielensä mukaan. Yritin erota lukuisia kertoja, hän uhkaili itsemurhalla ja sai minun pääni kääntymään.

Sattumalta sain tietää, että mies ei ollutkaan tavannut lapsiaan niillä reissuilla, jonne minua ei otettu mukaan. Samalla sain myös tietää, että Kari liikkui toisen naisen kanssa. Kävi ilmi, että tämä nainen oli kaverini kaveri.

Tein eroa. Kari laittoi minulle 50–70 tekstiviestiä päivässä. Niissä oli itsemurhauhkailuja, vuoroin haukkumista ja vuoroin kehumista, rakastamista sekä uhkailuja lapsen yksinhuoltajuuden hakemisesta. Viestin merkkiääni oli pakko laittaa äänettömälle, koska sen äänen kuuleminen sai aikaan fyysisen pahan olon.

Yritin myydä tonttia, Kari teki kaikkensa vaikeuttaakseen sitä.

Maija: Valheita valheiden perään

Kari valehteli tutustumisemme alussa kaiken: lapsuutensa, välinsä vanhempiinsa, nuoruutensa, koulutuksensa, ammattinsa, lastensa lukumäärän, edellisten suhteiden keston, niiden loppumisajankohdan ja erojen syyt.

Hän mustamaalasi edelliset kumppaninsa ja teki itsestään uhrin, jota kohdellaan väärin.

Pikkuhiljaa selvisi, että hän oli käyttänyt rahaa täysin vastuuttomasti. Hän oli ottanut vippejä, luottoja ja lainoja. Hän mustamaalasi edelliset kumppaninsa ja teki itsestään uhrin, jota kohdellaan väärin.

Kaikki Karin valheet alkoivat pikkuhiljaa selvitä minulle. Hänellä oli aina selitys kaikelle, lähinnä sellainen, jonka tiesi vetoavan minun säälintunteeseeni tai sitten hän syytti muita ihmisiä valheistaan. Mitään vastuuta hän ei itse ottanut tai koskaan rehellisesti myöntänyt olevansa itse vastuussa teoistaan. Minusta tuntui, että Kari tosiaan omassa mielessään uskoi itsekin kaikkiin uusiin valheisiinsa, joilla selitteli entisiä.

Lopulta valheet ja se, että kaikki oli hänen mielestään aina muiden syytä, alkoivat olla liikaa. Menin kriisikeskukseen keskustelemaan ja kerroin ensimmäistä kertaa jollekin ääneen koko tarinan. Silloin aloin itsekin myöntää ja tajuta mihin olin joutunut ja päätin että on päästävä pois.

Olin ajatellut aiemmin, ettei tuollaisia ja noin käyttäytyviä ihmisiä ole kuin kamalissa elokuvissa. Kriisikeskuksella tunnistivat tilanteen ja selittivät sen minulle ja suosittelivat tilanteesta pois lähtemistä.

Kun kerroin Karille, että en aio jatkaa hänen kanssaan ja yhteinen talo pitää myydä, alkoi, jos mahdollista, vieläkin kauheammat ajat. Kari yritti vaikeuttaa talon myyntiä ja kiusata minua kaikin tavoin. Yritin puhua järkeä, että hänenkin kannaltaan olisi hyvä myydä talo, jotta hän saisi rahaa velkoihinsa. Kun velat olisi hoidettu, hänellä olisi varaa nähdä lapsiaan useammin.

Kari uhkaili muun muassa järjestävänsä ryyppyjuhlia ja tuovansa naisia taloon.

Jouduimme olemaan viikonloput lasteni kanssa vanhempieni luona, koska Kari uhkaili muun muassa järjestävänsä ryyppyjuhlia ja tuovansa naisia taloon. Enkä halunnut lasteni joutuvan edes näkemään häntä enää. Toinen lapsistani kuuli myös kuinka hän uhkaili minua fyysisellä väkivallalla ja oli tietysti peloissaan.

Lopulta uhkasin Karia lähestymiskiellolla ja hän jätti minut rauhaan, todennäköisesti siksi, että silloin oli selvityksessä yhden lapsensa tapaamisoikeudet. Ehkä hän ajatteli, ettei se tekisi hyvää sille prosessille.

Minna: Valehteli silmien värinkin

Ensimmäinen valhe, minkä Kari minulle kertoi, oli silmien väri. Ihailin hänen ruskeita silmiään ja sitähän ne eivät todellakaan olleet, vaan piilolinsseillä värjätyt.

Olin niin varma, että elämäni mies on nyt tässä.

Seuraavana päivänä tapasimme uudelleen. Olin niin varma, että elämäni mies on nyt tässä, että esittelin jopa omat lapseni hänelle.

Lähdettyään samaisena iltana luotani, Kari soitti hieman hädissään ja takellellen, että hänen pitäisi kertoa minulle jotakin. Kari kertoi, että hänellä onkin useampia lapsia kuin mitä hän aikaisemmin oli minulle kertonut.

Ihmettelin tätä ja Kari sanoi, ettei uskaltanut heti kertoa, etten olisi säikähtänyt. Hän kertoi, että lapset ovat hänellä harvoin pitkän välimatkan vuoksi.

Asumaan hän tuli luokseni melkein saman tien. Asumismenoihin hän ei osallistunut, joskus kävi ruokakaupassa, mutta senkin puolen huolehdin aika pitkälle minä.

Eräänä iltana talvella huomasin, että olin saanut viestiä Facebookin kautta. Kirjoittaja oli Karin yksi entisistä puolisoista. Hän kertoi asioita, jotka saivat sydämeni pomppaamaan kurkkuun. Minun rakastamani mieskö oli valehdellut siis minulle ja monelle muullekin aikaisemmalle naisystävälleen useista, useista asioista, joita ei monella edes mielessä kävisi valehdella?

Sain tietää esimerkiksi, että Karilla oli lapsia kahden naisen kanssa.

Jouduin tivaamaan asiaa tiukasti Karilta. Jälleen kerran miehen vastaus oli, että olisin pitänyt häntä jonkin sortin häntäheikkinä, jos minulle olisi selvinnyt, että hänellä on lapsia kahden eri naisen kanssa.

Koko ajan jäyti pieni epäilys joka asiassa.

Karin kertomat asiat paljastuivat täydeksi hölynpölyksi ja valheeksi. Yritin luottaa, mutta se ei enää ollut helppoa. Koko ajan jäyti pieni epäilys joka asiassa. Niinpä huhtikuussa päätin tehdä lopullisen eron.

Sain myös kuulla eromme jälkeen, että Kari oli meidän yhdessäoloaikanamme hakenut seuraa tositarkoituksella.

Tyyne: Tuntui etten pääse eroon hänestä

Tapasimme Karin kanssa, kun hän oli juuri lähdössä ulkomaanmatkalle. Hän kertoi lähtevänsä sinne miespuolisen kaverinsa kanssa.

Kari kertoi olevansa juuri eronnut avopuolisostaan. Eron hän kertoi olevan vaikea, koska nainen ahdistelee häntä koko ajan. Mies kertoi, että hänellä on kolme lasta. Kun lapsia "löytyi" enemmän, hän kivenkovaa väitti, että muistan vain itse asian väärin.

Kun olimme seurustelleet kymmenen kuukautta, sain tietää, että Kari oli ollut ulkomaanreissulla entisen puolisonsa kanssa eivätkä he olleet vielä eronneet.

Karilla oli useita naisia yhtä aikaa seurustelumme aikaan.

Kun asia selvisi, Kari sai raivokohtauksen ja asian käsittely loppui lyhyeen. Hän halusi käydä kirkon parisuhdeneuvojalla, jossa käytiinkin pari kertaa.

Sain tietää, että Karilla oli useita naisia yhtä aikaa seurustelumme aikaan. Kun seurustelu loppui, mies ahdisteli, uhkaili, välillä kosi ja teki aivan älyttömiä asioita. Alkuun olin tyttökaverini luona, ettei hän tavoita minua kotoa.

Jouduin vaihtamaan puhelinnumeroa, että hän lakkaisi ahdistelemasta. Loppujen lopuksi jouduin käymään kriisikeskuksella, kun tuntui, etten pääse hänestä eroon.

Joensuun kriisikeskuksen toiminnanjohtaja Kimmo Räty: Huijari on supliikkimies

Narsistisuuden piirteitä on vaikea tunnistaa. Kun puolisot tulevat Kriisikeskukselle paritapaamiseen, piirteiden tunnistaminen on hankalaa, ainakin lyhyessä ajassa.

Usein narsistin kanssa keskusteltaessa tulee sellainen olo, että juttelee täydellisen ihmisen kanssa. Sellainen keskustelu ei johda mihinkään, koska narsisti ei näe, mitä hyötyä keskustelusta on hänelle.

Narsisti ei näe, mitä hyötyä keskustelusta on hänelle.

Erottava piirre on myös se, että hyväitsetuntoisen ihmisen ei tarvitse korostaa itseään muiden kustannuksella. Myös kyvyttömyys tunnistaa omia puutteellisuuksia ja virheitä viittaa epäterveeseen tapaan.

Me emme tee diagnooseja vaan pyrimme auttamaan puolisoita. Useimmiten narsistin kanssa keskusteltaessa hän tekee selväksi, että ongelma löytyy puolisosta. Tämä epätasapainoasetelma herättää epäilyksen narsismista.

Tietyn asteinen narsistisuus on ihmisessä myös hyvä asia, mutta kun siihen liittyy korostunut itsekeskeisyys, korostunut itsensä korostaminen ja ihailun tarve sekä vääristynyt vallankäyttö ja kontrollointi, asia tuottaa ongelmia.

Jatkuva ihailun tarve on näkyvin merkki narsismista. Tuntuu, että näillä ihmisillä menee parisuhteessakin hyvin niin kauan kuin ihailua saa osakseen. Kun parisuhteesta häviää ensi-ihastumisen tunne, narsisti lähtee hakemaan jo uutta ihailijaa. Hän ikään kuin haluaa hukuttaa oman arkensa ihailun hakemiseen. Puolisoiden lisäksi myös narsistin ystäväpiirit voivat vaihtua tiuhaan.

Narsistin taustalla voi olla myös persoonallisuushäiriö, joka on voinut syntynyt esimerkiksi lapsuudessa hylätyksi tulemisen tunteesta. Minusta tuntuu, että kaikki narsistit eivät vain voi itselleen mitään. Uusien seurustelukumppaneiden etsiminen voi olla pakonomaista. Perusolotilana narsistilla voi olla ahdistunut ja levoton olo, jota yritetään paikata.

Minusta tuntuu, että kaikki narsistit eivät vain voi itselleen mitään.

Jos huijaamisesta tulee tapa, se voi viitata narsismiin. Herätyskellona voisi pitää sitä, että yksi kerta on virhe ja kaksi kertaa alkaa viittaamaan siihen, että ihmisellä on joku tapa, josta ei pääse eroon. Jos näitä merkkejä näkyy parisuhteessa esimerkiksi pettämisen suhteen, hälytyskellojen kannattaisi soida.

Huijarit ovat supliikkimiehiä. Minusta tuntuu, että manipuloinnin taito ja ihmisten käyttäminen välineenä yhdistyvät narsisteihin.

Tilanteet, joissa on mukana lapsia, ovat erityisen raskaita. Usein huoltajuuksista käydään taistoa oikeudessa. Niissä on usein mukana koston maku. Oikeusprosesseja yritetään viedä niin pitkälle kuin mahdollista ja yritetään kaikin keinoin osoittaa, että puoliso on epäkelpo. Ne ovat puolisolle raskaita prosesseja. Pelkästään senkin takia, että voimavarat ovat usein menneet vähiin jo parisuhteessa.

Narsistien on hirveän vaikea kokea hylkäämiskokemuksia. Vaikka lämpö olisi hävinnyt parisuhteesta, erotilanteessa voi tulla sellaisia "Sähän et lähde", "Muahan ei jätetä" ja "Mä vien lapset" -reaktioita.

Voisi olla hyötyä, jos oikeustoimessa tunnistettaisiin paremmin tällaiset tapaukset, joissa prosesseja pitkitetään kiusaamisen vuoksi.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen: Huijatuksi voi joutua kuka tahansa

Muistan vastaavanlaisen tapauksen ajalta, jolloin olin syyttäjänä. Eräs mies oli ottanut ammatikseen naisten huijaamisen. Hän oli harrastanut sitä monta kymmentä vuotta eri paikkakunnilla. Muistan, että ensimmäinen rikosnimike oli petos ja naineena kihlautuminen, joka oli siihen aikaan vielä rangaistavaa.

Syytetyt ovat usein sellaisia ihmisiä, ettei ollenkaan tarvitse ihmetellä, että joku heihin ihastuu.

Oikeastaan aina petokseen syyllistyvät ihmiset ovat erittäin hyväkäytöksisiä ja kohteliaita. Siinähän se ongelma juuri onkin, että huijatakseen kunnolla täytyy olla uskottava, hyväkäytöksinen ja sulavapuheinen. Syytetyt ovat usein sellaisia ihmisiä, ettei ollenkaan tarvitse ihmetellä, että joku heihin ihastuu.

Kuka tahansa voi periaatteessa joutua huijatuksi. Siinä ei ole merkitystä koulutustaustalla, iällä tai sukupuolella.

Joku voi tulla huijatuksi pelkästään niin, että luulee olevansa ainoa kumppani. Pahempaakin voi tapahtua: voi mennä kaikki omaisuus ja jäädä vielä suuret velat maksettavaksi huijaussuhteen päätteeksi.

Huijauksia voidaan käsitellä oikeudessa petoksina, kiskomisena ja vainoamisena. Niistä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Törkeistä rikoksista rangaistukset ovat kovempia.

Tavallinen tapaus on se, että otetaan velkaa huijattavan nimissä. Sitten hankitaan omaisuutta huijarin nimiin ja huijari myy omaisuuden ja pistää rahat omaan taskuunsa. Velka jää huijatulle ja huvi huijarille.

Oikeudessa ei kuitenkaan puida Auervaaran kaltaisia tapauksia kovin usein. Syitä siihen voi olla monia. Voi olla, että tapauksia ei ole paljon. Luonnollisempi selitys on, että monetkaan ihmiset, jotka tulevat huijatuksi eivät halua nostaa kannetta, koska ne ovat kiusallisia uhrin kannalta.

Poliisiin on syytä ottaa yhteyttä siinä vaiheessa, jos kärsii taloudellista vahinkoa, silloin voidaan puhua rikoksesta. Virkavaltaan voi ottaa yhteyttä myös silloin, jos toinen seurustelun päätteeksi ottaa toistuvasti yhteyttä kielloista huolimatta.

Näihin tapauksiin liittyy se pulma, että taloudellisia vahinkoja ei korvaa mikään, ei valtio eikä vakuutus. Vainoamistapauksissa on mahdollista saada korvausta henkisistä kärsimyksistä. Tietyissä tapauksissa on mahdollista saada vahingonkorvaus Valtiokonttorilta. Usein rikoksentekijät ovat varattomia tai ainakin maksuhaluttomia.

Oikeastaan tietyissä tilanteissa riski on otettava.

Seurustelukumppanin taustat on hyvä selvittää, jos puhutaan taloudellisista sitoumuksista. Jos pyydetään rahoittamaan yritystoimintaa tai antamaan lainaa juuri tulossa olevaa isoa perintöä vastaan. Hälytyskellojen pitäisi soida myös silloin, jos pyydetään pankkiin hakemaan lainaa yhteisissä nimissä, mutta toisen käyttöön.

Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä, silloin siinä on joku ongelma. Ei kannata uskoa puheisiin vaan pyytää jotakin konkreettista kuten esimerkiksi yrityksen tuloslaskelmia.

Tilanteet ovat pulmallisia, jos huijarin kanssa on yhteisiä lapsia. Kärsijöiden piiri kasvaa silloin koko ajan. Kun kyse on puhtaasti ihmissuhteista, harva meistä tarkistaa toisen taustat. Oikeastaan tietyissä tilanteissa riski on otettava.

Naisten nimet on muutettu heidän ja heidän perheidensä turvallisuutensa vuoksi. Myös Karin nimi on muutettu. Hänen kommenttiaan tapauksiin ei ole pyydetty, jotta naisten henkilöllisyys ei paljastuisi Karille. Naisten kertomusten paikkansapitävyys on varmistettu muun muassa käräjäoikeudesta ja vertaamalla heidän kertomiaan tietoja.