Nepalissa asuva avustustyöntekijä: Kyllä apu menee perille

Lukuisat järjestöt toimittavat apua Nepalin maanjäristysalueille. Apua tarvitaan pitkään, sillä vieläkään ei kaikkialle olla saatu yhteyttä teiden häviämisen takia.

Kotimaa
Päivi Leppänen
Fidan työntekijä Päivi Leppänen vieraili Tampereen radiossa kertomassa kokemuksiaan Nepalin maanjärjestysalueelta. Haastattelijana Päivi Solja.

Nepalissa asuva Päivi Leppänen piteli kiinni ovenkarmeista, kun maanjäristys iski pari viikkoa sitten. Suuret järistykset iskevät noin 70 vuoden sykleissä ja viimeisin oli ollut 1934, joten uutta osattiin Fidan hankekoordinaattorina työskentelevän Leppäsen mukaan jo odottaa.

– Siihen nähden varotoimet ovat olleet aika vähäisiä. Esimerkiksi noin 10 prosentin lisäkustannuksilla saataisiin rakennettua taloja, jotka kestäisivät järistyksen. Ihmisten tietoisuus ei ole kovinkaan hyvä.

Järistyksessä kuoli tämän hetken tietojen mukaan noin 8 000 ihmistä. 6 000 on loukkaantunut vakavasti ja sairaalassa hoidettu 50 000 ihmisen vammoja.

Apu menee varmasti perille asti

Nepalin 75 piirikunnasta 14:ssä tuhot ovat pahimmat. Kolmessa piirikunnassa tuhot ovat sitä luokkaa, että kodeista, kouluista ja terveyskeskuksista 70-90 prosenttia on tuhoutunut täysin.

– Kaikkiin alueisiin ei olla vieläkään saatu yhteyttä. Maanjäristyksen takia useat tiet menivät poikki. Ne tipahtivat tai maanvyöryt veivät ne.

Sateisessa Nepalissa tarvitaan kipeästi edelleen telttoja, katoksia, ruokaa, huopaa ja puhdasta vettä. Varsinkin puhdasta vettä tarvitaan, sillä ilman sitä voi iskeä koleraepidemia. Tuberkuloosikin uhkaa. Avunkerääjiä näkyy kaupunkikuvassa monelta järjestöltä, mutta edelleen avun perillepääsy epäilyttää. Päivi Leppänen vaimentaa epäilyt.

– Kyllä se menee. Olen itse sen jakamisessa mukana taas ensi viikosta lähtien.

Fidan (siirryt toiseen palveluun)lisäksi avustustyössä on mukana mm. SPR (siirryt toiseen palveluun), Pelastakaa Lapset (siirryt toiseen palveluun), SOS-lapsikylä (siirryt toiseen palveluun) ja Unicef (siirryt toiseen palveluun). Myös esimerkiksi Madventures kaksikko Riku Rantala ja Tuomas Milonoff panivat keräyksen pystyyn.