1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teinit ja iäkkäät pyörän selässä paljain päin – työmatkapyöräilijät tunnollisimpia kypärän käyttäjiä

Kypärää käyttää reilusti alle puolet pyöräilijöistä, mutta käyttö on parantunut kymmenen vuoden aikana huomattavasti. Tunnollisimpia kypärän käyttäjiä ovat työmatkapyöräilijät, kun taas teinit ja iäkkäät jättävät useimmiten pyöräilykypärän naulakkoon.

Kotimaan uutiset
Mies pukee pyöräilykypärän.
Yle

Kypärän käyttö on kymmenen vuoden aikana parantunut huomattavasti. Ennen kypärää käytti yksi kymmenestä, nyt neljä kymmenestä kertoo käyttävänsä kypärää yleensä aina pyöräillessään.

– Tunnollisimpia kypärän käyttäjiä ovat työmatkapyöräilijät. Ehkä he ovat juuri niitä edelläkävijöitä, kertoo Liikenneturvan Lahden aluepäällikkö Satu Tuomikoski.

Alle 13-vuotiaiden ikäryhmässä yli puolet käyttävät kypärää, mutta teini-iässä kypärän käyttö romahtaa. Kypärä otetaan taas uudelleen käyttöön työiässä.

– Nuorilla syynä voi olla ulkonäkö, kavereiden painostus tai kun kenenkään muunkaan ei tarvitse sitä käyttää. Ehkä se on näitä kaikkia, sanoo Tuomikoski.

Tunnollisimpia kypärän käyttäjiä ovat työmatkapyöräilijät.

Satu Tuomikoski

Päijäthämäläiset ovat hieman huonompia pyöräilykypärän käyttäjiä kuin valtakunnassa keskimäärin. Maakunnassa 38 prosenttia pyöräilijöistä käyttää kypärää, kun valtakunnassa luku on 41 prosenttia.

– Se ei vielä ole niin yleistä kuin Helsingissä, jossa jo yli puolet käyttää kypärää. Kun kypärän käyttöaste nousee suuremmaksi niin yhä useampi ottaa sen käyttöön. Sitä mukaan, kun kypärän käyttöä saadaan yleisemmäksi, saadaan aina vain enemmän käyttäjiä mukaan, kertoo Tuomikoski.

Iäkkäät ja teinit vähemmistöjä kypäränkäyttäjinä

Toinen käyttäjäryhmä jossa, kypärän käyttö laskee ovat iäkkäät. Iäkkäiden osuus erottuu pyöräilijöiden onnettomuustilastoissa. Neljä kymmenestä tieliikenneonnettomuudessa menehtyneestä pyöräilijästä on yli 64-vuotias.

– Iäkkäille kypärän käyttö olisi entistä tärkeämpää, koska heille pienempikin vahinko voi olla kohtalokkaampaa kuin nuorille, sanoo Tuomikoski.

Hyvin kiinnitetty kypärä vähentää kuolemaan johtavien vammojen määrää merkittävällä tavalla liikenneonnettomuuksissa, sillä pyöräilijän menehtymisen aiheuttaa usein päävamma. Kypärän käytössä aikuisten malli on tärkä, jotta kypärää ei mielletä vain lasten turvavälineeksi.

Lue seuraavaksi