Finnpulpin sellutehdashanke huolestuttaa mökkinaapureita – "Kuinka kauan me voidaan nauttia Kallaveden vesistöstä"

Finnpulpin pitkälle viedyt suunnitelmat havusellutehtaan rakentamisesta Kuopion Sorsasaloon yllättivät täysin lähialueen asukkaat. Ranta-Toivalan ja Uuhiniemen alueen asukkaat pelkäävät viihtyvyytensä kärsivän ja peräävät tehtaalle vaihtoehtoista sijoituspaikkaa.

luonto
Sauli Ahvenniemi.
Riikka Nurmi / Yle

Kuopion Sorsasaloon kaavailtu sellutehdas huolestuttaa lähialueen asukkaita. Sorsasalon saaren pohjoispuolella sijaitsevan Ranta-Toivalan ja Uuhiniemen alueen asukkaat ovat huolissaan naapurisaareen kaavaillun jättimäisen tehtaan vaikutuksista etenkin alueen vesistöihin ja luontoon sekä yleiseen viihtyvyyteen.

Asukkaiden toiveena on, että hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) tehdään huolella ja tehtaalle selvitetään siinä myös vaihtoehtoinen sijoituspaikka.

– Lähiasukkaiden odotus ja suorastaan vaatimus on, että meidät otetaan mukaan käynnistyvään YVA-prosessiin. Lisäksi se selvitys pitää tehdä kasviston, eläimistön ja maapohjan osalta niin tarkkaan kuin mahdollista, että me voidaan jatkossakin rauhassa elää tällä alueella, toteaa Ranta-Toivalan kesäasukas ja kyläyhdistyksen aktiivi Sauli Ahvenniemi.

Prosessin pitkittäminen ei tavoitteena

Lähinaapuriinsa asukkaat eivät tehdasta sijoittaisi, vaan säilyttäisivät Sorsasalon saaren virkistyskäytössä.

– Meidän mielestä Sorsasalon saari täyttäisi virkistysalueen vaatimukset ja se on myös maaperältään hyvin rouheloinen. Me ollaan huolissaan, että kuinka kauan me voidaan nauttia Kallaveden vesistöstä, sanoo Ahvenniemi.

Finnpulpin sellutehdashankkeen työllisyys- ja talousvaikutuksia merkittävinä, eikä kyläyhdistyksellä ole aikeita pitkittää lupaprosessia vaan he haluavat tehdä yhteistyötä asiassa.

– Ei ole tarkoitus pitkittää prosessia viidellä vuodella, vaan me haetaan yhteistyötä. Luonnollisesti hyvää hankkeessa on se, että se tuo mukanaan työpaikkoja ja ruokkii taloutta, Ahvenniemi toteaa.

– Tieto ei lisää enää tässä vaiheessa tuskaa, vaan se rauhoittaisi ja helpottaisi meidän oloa.

Pitkälle viety hanke yllätti

Finnpulpin hanke ja pitkälle viedyt suunnitelmat yllättivät täysin Ranta-Toivalan alueen asukkaat.

– Hanke tuli helmikuussa julki kuin salama kirkkaalta taivaalta. Me emme olleet kuulleet tai tienneet hankkeesta mitään. Me luimme sitten lehdestä, että hanke on ollut jo kaksi vuotta suunnitelmissa ja Kuopion kaupunki on ollut siinä mukana, kertoo Ahvenniemi.

Finnpulpin jättihankkeen rahoitus nytkähti eteenpäin viime viikolla. Yhtiö ilmoitti saaneensa kasaan noin 1,5 miljoonan euron rahoituksen Kuopion havusellutehtaan ympäristövaikutusten arviointia varten.