1. yle.fi
  2. Uutiset

Digihahmo muuntuu huopahemmoksi – materiaalit tutuiksi käsityökoulussa

Leijat, mollamaijat ja keppihevoset esittäytyvät sulassa sovussa nettipelihahmojen kanssa Taito-käsityökoulun kevätnäyttelyssä. Näyttelyn teema, pelit ja leikit, on inspiroinut eri-ikäisiä hieman eri tavoin.

ilmiöt
Kuvassa huovutettu pelilauta, värikkäitä hahmoja.

Kokkolan Kankurissa on esillä värikäs kokonaisuus taidokkaita käsitöitä, joiden lähtökohtana ovat olleet pelit ja leikit. Työt ovat syntyneet kuluneen lukuvuoden aikana Taito Keski-Pohjanmaan käsityökoulua käyvien lasten, nuorten ja aikuisten hyppysistä.

– Tämä on ollut hyvin rikas teema, joka on antanut paljon. Oppilaat ovat olleet todella innostuneita, kertoo käsityökouluvastaava Päivi Tyhtilä.

Mukana on tekniikoita huovutuksesta puutöihin, paperimuotoilusta punontaan. Töillä on ollut tietyt raamit, mutta luovuudelle on jäänyt runsaasti tilaa.

– Annamme aiheen ja tekniikan, sen jälkeen peli on vapaa ja kukin tekee oman sovelluksensa.

Unohtuneet klassikot

Päivi Tyhtilän mukaan nykylapset ja -nuoret hakevat innostusta ennen kaikkea nettipelien maailmasta.

Lähikuvassa värikkäitä huovutettuja palloja
Karoliina Kemppainen / Yle

– Paljon hahmoja on otettu sitä kautta ja samalla olen itsekin perehtynyt näihin peleihin. Klassiset lautapelit eivät ole kovinkaan tuttuja nuorille sukupolville, mikä oli oikeastaan yllätys.

Pelaamisen ja leikkimisen tarve ei sen sijaan ole muuttunut mihinkään, ja esimerkiksi hyppynarut innostavat lapsia edelleen.

Paluu lapsuuden leikkeihin

Siinä missä lapset ja nuoret ammentavat nettimaailmasta, tämän vuoden teema on vienyt aikuisopiskelijat heidän oman lapsuutensa tunnelmiin. Tyhtilän mukaan aikuiset olivat teemasta jopa innostuneempia kuin lapset ja nuoret. Materiaalin työstämisen lomassa on muisteltu menneitä.

– Pelit ja leikit herättävät muistoja. Aikuisopiskelija käsittelee niitä hieman eri tavalla ja palaa lapsuuteensa. Jokaisessa meissä asuu pieni lapsi.

Taito-käsityökoulun kevätnäyttely on esillä Kokkolan ohella Kalajoella, Kannuksessa ja Sievissä 1. kesäkuuta asti.

Lue seuraavaksi