1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinteistökuningattaren vinkit alasta kiinnostuneille: Hampaiden ja itsetunnon oltava kunnossa

Suomen tunnetuimmaksi kiinteistönvälittäjäksi itseään kutsuva Kaisa Liski sanoo, että ala elää pientä murrosta kun esimerkiksi koulutusvaatimukset nousevat. Alalle tulevien täytyy Liskin mielestä varautua tekemään paljon töitä ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan.

Kotimaan uutiset
Kaisa Liski kotioloissaan valkoisessa olohuoneessaan
Mikael Juntunen / Yle

Julkisuudesta tuttu kiinteistönvälittäjä ja Arvoasunnot LKV:n liiketoimintajohtaja Kaisa Liski ei kiertele vastauksessaan, kun häneltä kysyy, mikä aikanaan ajoi välitysalalle.

– Olin kyllästynyt olemaan köyhä ja näin, että alalla oli minulle mahdollisuuksia, vaikka minulla ei ollutkaan esimerkiksi yliopistotutkintoa. Näin, että pystyn tienaamaan tällä alalla.

Ensimmäinen kauppa välittäjänä syntyi rivitalosta Länsi-Vantaalla.

– Se oli oikein hauska tapaus, mutta en minä siitä osannut riemuita. Olin tullut alalle tekemään töitä enkä haaveilemaan. Tälle alalle ei voi tulla keskeneräisenä ihmisenä. Itsetunto täytyy olla kohdallaan, tiivistää Liski.

Alalla pieni murros

Liskin mielestä kiinteistönvälitysalalla työntekijöiden osaaminen on kirjavaa.

– Se on totta. Se voi olla tosin hyväkin juttu, koska asiakkaat pääsevät selvästi arvostelemaan palveluita. Tiedän, että asiakkaat käyvät näytöillä myös valitsemassa välittäjää eivätkä vain uutta kotia, sanoo liiketoimintajohtaja Kaisa Liski.

Liskin mielestä yksi syy kirjavuuteen on se, ettei alalle ole syntynyt normistoa, jonka työntekijän pitäisi täyttää rekrytointivaiheessa.

– Olen sitä mieltä, että tällainen normisto pitäisi olla. Usein erilaisuus näkyy palvelun huonossa kuin hyvässä laadussa, sanoo Liski.

Vuoden 2016 alussa tulee voimaan uusi laki, jonka mukaan vähintään puolet kiinteistönvälitystoimiston työntekijöistä täytyy olla laillistettuja kiinteistönvälittäjiä eli LKV-tutkinnon suorittaneita.

– Käynnissä on pienimuotoinen murros. Uusi laki lisää koulutusvaatimuksia ja tämän vuoksi ala on ehkä tulevaisuudessa hieman nuorempien kiinteistövälittäjien, uskoo Liski.

Haihattelijat eivät menesty

Kiinteistönvälittäjän alasta kiinnostuneille ja alalta työtä miettiville Kaisa Liski suosittelee perusasioiden selvittämistä jo ennen pyrkimistä.

– Pitää olla valmis tekemään paljon töitä. En tarkoita välttämättä 15-tuntisia työpäiviä, mutta 8-10 tunnin työpäivä pitää tehdä tosissaan. Tämä on raskasta ja ihan oikeaa työtä. Haihattelijat voivat pyöriä alalla vuoden tai kaksi, mutta niiden on pakko lopettaa, kun kauppaa ei synny.

Myös alan lainsäädäntö pitää ottaa haltuun, jos aikoo menestyä. Välittäjän täytyy Liskin mielestä myös pitää itsestään huolta.

– Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on pidettävä kunnossa ja sen pitää näkyä ulospäinkin. Hyvät hampaat, hyvä esiintyminen ja tavoitettavuus, luettelee Liski välittäjän ominaisuuksia.

Välittäjän täytyy myös tehdä taustatyötä.

– Tutustu kohteisiin eli hanki riittävästi tietoa esimerkiksi kaavoituksesta ja yleisemmästäkin tilanteesta. Myös maailman ja Suomen puheenaiheet pitää hallita, kun asiakkaiden kanssa ollaan ja keskustellaan, sanoo Liski.

Julkisuus hyödyttää

Liski ei ole omalla kohdallaan havainnut asuntomarkkinoiden massiivista hiljentymistä

– Kauppamäärät on pudonneet ehkä 20 prosenttia parhaista ajoista. Toisaalta asunnot ovat nyt hieman arvokkaampia kuin aiemmin.

Itseään Suomen tunnetuimmaksi kiinteistönvälittäjäksi mainostava Liski myöntää, että julkisuudella ja esimerkiksi tv-ohjelmilla on merkitystä.

– Erityisesti myyjät tuntevat minut julkisuuden kautta jotenkin, ja ehkä pääsemme nopeammin itse asiaan eli asunnon myyntiin.

Moni harkitsee myös asuntonsa myymistä itse ja käyttää hyväksi esimerkiksi sosiaalista mediaa markkinoinnissa.

– Ihan ok. Jos on riittävästi taitoa ja tietoa, niin mikä ettei, kannustaa Liski ja kertoo monta haastavaa tilannetta, joihin olisi syytä varautua.

Vuonna 2013 Liski keräsi noin 280 000 euron verotettavat tulot. Toimittajan uteluun välityspalkkioiden järkevyydestä tulee tottunut vastaus.

– Esimerkiksi kymppitonnista menee noin 70 prosenttia veroihin ja muihin kuluihin, sanoo Liski ja antaa esimerkin neljän kuukauden työstä ja 22 ajoreissusta kohteeseen, ostajan rahoituksen ja vakuuksien järjestämisestä.

– Kuitenkin se asunnon myyjä sai siitä enemmäin kuin se olisi saanut itse myymästään. Ehkä siitä voi sen osuuden sille koulutetulle välittäjälle maksaakin.

Lue seuraavaksi