Parantumatonta munuaissyöpää sairastava Liisa: "Minulla on nyt tämä päivä aikaa elää"

Joensuulaisen Liisa Riikosen parantumaton munuaissyöpä todettiin 4,5 vuotta sitten. Riikonen kävi läpi rankat hoidot ja elää nyt päivän kerrallaan. Apua hän saa palliatiivisesta hoidosta, joka helpottaa hoitoon pääsyä ja auttaa myös sairastavan läheisiä.

Kuva: Esa huuhko / Yle

Palliatiivinen hoito helpottaa parantumattomasti sairaan elämää muun muassa auttamalla läheisiä ja auttamalla hoitoon pääsyssä. Saattohoito voi olla osa palliatiivista hoitoa.

Joensuulainen Liisa Riikonen on yksi yksikön asiakkaista. Hänellä todettiin varsin pitkälle edennyt munuaissyöpä 4,5 vuotta sitten. Alun rankkojen hoitojaksojen jälkeen olo alkoi koheta, mutta tauti jäi.

Olin oikeastaan onnellinen siitä, että paino oli pudonnut.

Liisa Riikonen

– Sairaus todettiin ihan vahingossa. Menin terveyskeskukseen ihan muissa asioissa. Olin oikeastaan onnellinen siitä, että paino oli pudonnut.

– Lääkäri kuitenkin tutki ja sanoi, että vatsassa on jotain, mikä pitää tutkia tarkemmin. Siitä se sitten paljastui.

– Kun oli tehty monenlaista tutkimusta, oikeasta munuaisesta löytyi iso kasvain, joka oli levinnyt. Se oli keuhkossa, rintalastassa ja ruokatorven ympärillä.

Lääkäri sanoi, että etkä parane, kyllä se tappaa sinut tuo tauti.

Liisa Riikonen

– Minä en edes kysynyt ennustetta, kun tiesin että siinä on huono ennuste. Kun olin kaikki kamalat hoidot käynyt ja kunto parani, sanoin lääkärille, että minähän taidan parantua. Lääkäri sanoi, että etkä parane, kyllä se tappaa sinut tuo tauti.

Munuaissyöpä on ärhäkkä

Tilastojen mukaan munuaissyöpä tappaa noin kolmessa kuukaudessa. Toisaalta sen kanssa voi elää vuosia. Alussa ei tiedetty, kuinka paljon aikaa sairaus antaa. Liisa Riikonen muistelee, että hän ei ole synkistellyt sairauden kanssa.

– Se mikä on aikaa, se on. Lääkäri tarttui hyvin topakasti tähän hoitoon ja meillä oli jonkinlainen yhteinen sopimus, että hän hoitaa sairauden ja minä elämisen.

– En ole kertaakaan sairauden aikana kapinoinut sitä, että miksi minulle tällainen. Tämä on minun tieni.

Normaalin elämän eläminen on tärkeää

Palliatiivinen hoito kattaa kaikki ne keinot, jolla sairastavan elämälaatua voidaan parantaa, kertoo yksikön sairaanhoitaja Minna Peake.

– Se voi olla kivun hoitoa tai vaikkapa muuta oirehoitoa, esimerkiksi hengenahdistuksen hoitoa. Mutta se voi olla myös kotitilanteen selvittelyä niin, että ihminen pystyy asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään, Peake sanoo.

Nyt Liisa Riikonen pyrkii elämään mahdollisimman normaalia elämää. 

Minulla on nyt tämä päivä aikaa elää ja huomisesta päivästä katsotaan huomenna.

Liisa Riikonen

– Minä tein kolmen viikon matkan Namibiaan. Viime syksynä olin Kiinassa melkein kaksi viikkoa. Sillä tavalla olen koettanut elää normaalia elämää kaikella tavalla, Riikonen toteaa.

Kuinka kauan arvioit, että on aikaa jäljellä?

– Ei kai siitä ole sillä tavalla tietoa. Se voi olla ihan hyvin vuosi taikka kaksi, sillä tavalla se asia pitää ottaakin. Minulla on nyt tämä päivä aikaa elää ja huomisesta päivästä katsotaan huomenna, Riikonen tuumii.