1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisdekkarin oikeudet myytiin Hollywoodiin: "Utopistiset unelmat tuntuvat toteutuvan"

Marko Kilven kirjoittamasta Elävien kirjoihin -rikosromaanista suunnitellaan elokuvaa Amerikassa. Kirjan elokuvaoikeudet on ostanut Tapestry Films -niminen yhtiö.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Kuopiolaisen poliisin ja käsikirjoittajan Marko Kilven Elävien kirjoihin -romaanin elokuvaoikeudet on myyty Hollywoodiin. Oikeudet on ostanut Tapestry Films -niminen tuotantoyhtiö, joka on aikaisemmin tehnyt IMDB:n mukaan muun muassa sellaisia elokuvia kuin Anna hyvän kiertää ja Häät mielessä (The Wedding Planner).

Marko Kilpi arvelee, että kirjan konsepti on elokuvan kannalta helppo hahmottaa amerikkalaisille elokuvaihmisille. Kertomus on Kilven mukaan klassinen selviytymistarina.

– Sellainen kiinnostaa aina ja puhuttelee amerikkalaisia varsin paljon.

Elävien kirjoihin kertoo poliisin taistelusta huumekauppaa vastaan. Päähenkilöt ovat kaksi poliisia ja huumekierteestä irti pyristelevä, vankilasta vapautunut pienen pojan äiti.

Kilpi kertoo olleensa Hollywoodissa kirjansa tiimoilta neuvotteluissa useiden tuottajien kanssa. Hänen mukaansa ne, jotka ovat nähneet kirjasta tehdyn suomalaisen elokuvan, Aku Louhimiehen ohjaamanKasipallon, sanovat tarinan olevan juuri sellainen, mitä Amerikassa tarvitaan.

On tämä ihan käsittämätöntä, mutta tämä on elämää.

Marko Kilpi

Kasipallo-elokuvassa huumepoliiseina pääosissa olivat Pirkka-Pekka Petelius ja Mikko Leppilampi. Elokuvan ohjasi Aki Louhimies. Se valmistui vuonna 2013 ja elokuvaa kuvattiin osittain Kuopiossa. Nyt ei ole kuitenkaan myyty oikeuksia Kasipallon uudelleenversiointiin, vaan sen taustalla olevaan romaaniin.

Edellisen kerran suomalaisen kirjan pohjalta on valmistunut Hollywood-elokuva vuonna 1954, Michael Curtizin ohjaama The Egyptian. Se pohjaa Mika Waltarin 1945 julkaistuun Sinuhe egyptiläinen -kirjaan. Myös Leena Landerin Tummien perhosten kodin elokuvaoptio myytiin, mutta sitä ei kuvattu.

"On tämä ihan käsittämätöntä"

Kilpi on erityisen tyytyväinen siitä, että amerikkalaiset ovat  hankkineet nimenomaan kirjan elokuvaoikeudet. Sikäläisen elokuvan nimeä ei vielä tiedetä.

– Amerikkalaiset tekevät kaiken tosi pitkälle suunnitellusti. Tutkimukset tehdään asiasta kuin asiasta. Halutaan selvittää, mikä vetää ja kiinnostaa.

Kilpi kertoo, että elokuva kuvataan Amerikassa talvisissa olosuhteissa.

– Sen verran voin paljastaa.

Kilpi sanoo, että elokuvasopimuksen teossa on ollut monia mutkia matkassa ja "outoja lenkuroita".

– Nyt utopistiset unelmatkin tuntuvat toteutuvan. On tämä ihan käsittämätöntä, mutta tämä on elämää.

"Siellä on Kevin Spaceytä ja John Travoltaa..."

Kilpi sanoo, että sopimusta väännettiin pitkään, tehtiin paljon töitä ja asiaa hoidettiin kaikessa hiljaisuudessa. Kilpi kertoo, että sopimuksen takana oleva Tapestry Films on porukka, joka on tehnyt töitä Hollywoodissa elokuva-alalla pitkään isojen nimien kanssa.

– Siellä on Robin Williamsia, Kevin Spaceytä ja John Travoltaa, Keany Reevesiä ynnä muita heidän elokuvissaan on pyörähdellyt.

Kilpi sanoo vaatimattomasti, että kaikennäköiset mahdollisuudet ovat olemassa, mutta naurahtaa samalla, että jokainen valmistuva elokuva on pieni ihme.

– Nyt ajattelen tätä vaihetta ja tämä on henkisesti iso juttu. Nämä asiat etenevät pikku palasissa eteenpäin normaalissa marssijärjestyksessä.

Kilpi ei vielä tiedä elokuvan teon aikataulua. Käsikirjoittajia on kuitenkin haettu jo pidemmän aikaa. Elokuvan ohjaajaa ja näyttelijöitä ei vielä ole päätetty.