Raiskaajalle kymmenen vuotta linnaa – uhrille aivovamma hapenpuutteesta

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut miehen muun muassa törkeästä raiskauksesta kymmenen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio langetettiin poikkeuksellisen vaarallisesta teosta, koska uhri joutui hengenvaaraan ja hänelle tuli hapenpuutteen vuoksi aivovamma.

Kotimaa
Oikeustalo.
Yle

Lahtelaismies on tuomittu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa kymmenen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta ja tapon yrityksestä.

Tuomittu kuristi asunnossaan hänelle entuudestaan tuntematonta 23-vuotiasta naista noin viiden minuutin ajan, ja vastusteluista huolimatta raiskasi naisen.

Oikeuden mukaan teko oli poikkeuksellisen moitittava, vahingollinen ja vaarallinen.

Nainen joutui hapenpuutteen vuoksi hengenvaaralliseen tilaan ja hänelle aiheutui tehohoidosta huolimatta pysyvä aivovamma. Oikeuden mukaan asianomistaja jää pysyvästi toisen avun varaan.

Raiskaus tapahtui viime vuoden syyskuussa Lahdessa.

Kiisti tapon yrityksen

Tuomitulle määrättiin maksettavaksi kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta korvausta asianomistajalle 40 000 euroa ja lisäksi 20 000 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Pysyvän haitan suuruudeksi oikeus määritteli 250 000 euroa. Lisää maksettavaa tuomitulle tuli myös muun muassa sairaalalaskusta ja oikeudenkäyntikuluista.

Tuomittu myönsi oikeudessa syytteen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä, mutta kiisti syytteen tapon yrityksestä.

Oikeus määräsi jutun salaiseksi tuomiolauselmaa lukuun ottamatta 60 vuodeksi.