Kuvanveistäjä, professori Olavi Lanu on kuollut

Taiteilija, professori, kuvanveistäjä Olavi Lanu menehtyi Lahden kaupunginsairaalassa 89-vuotiaana. Hän tuli kansainvälisesti tunnetuksi kuvanveistäjänä Venetsian biennaalissa 1970-luvulla. Hänen teoksistaan tunnetuimpia ovat patsaat, joiden pintarakenne jäljittelee luonnon pintoja.

Kotimaa
Olavi Lanu kotonaan Lahdessa vuonna 1978.
Kalle Kultala

Taitelijaprofessori Olavi Lanu on kuollut. Lanu menehtyi kaupunginsairaalassa sairauteen 89-vuotiaana.

Lanu syntyi Viipurissa vuonna 1925. Kuvataiteilu oli osa taiteilijan elämää pikkupojasta alkaen.

Lanu opiskeli maalausta ensin vuoden Vapaassa taidekoulussa ja sitten Suomen Taideakatemian koulussa, Ateneumissa (1947–1950).

Vuosina 1952–1953 Lanu opiskeli Pariisissa kahdessa eri opinahjossa. Lanut muuttivat Lahteen 1950-luvulla.

Lanu osallistui Venetsian biennaaliin vuonna 1978, jossa veistoksiin käytettiin luonnonmateriaaleja. Näillä töillä Lanusta tuli kansainvälisesti tunnettu kuvanveistäjä.

Lanun veistoksia on Lahdessa muun muassa Kariniemessä Lanu-puistossa. Teoksista tunnetuimpia ovat melko suurikokoiset patsaat, joiden pintarakenne jäljittelee luonnon pintoja: sammalta, pajunoksia, hiekkaa tai kaarnaa.

Lanun veistosten materiaaleina on käytetty rakennusteollisuudesta tuttuja aineita kuten puuta, kuparia, alumiinia, punasavea, lasikuitua tai betonia.

Olavi Lanulle on myönnetty professorin arvo, vuoden lahtelaisen arvonimi (1987), Pro Finlandia -mitali sekä lukuisia palkintoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Lahden keskustassa oleva kävelykatu on nimetty Lanunaukioksi.