Humppahallitus, trio töykeät tai porsut – Sipilän kokoonpanolla riittää jo lempinimiä

Yleisön ehdotukset Sipilän valmisteleman hallituksen lempinimeksi viittaavat kolmikkoon, hallituspohjaan tai mielikuviin tulevasta politiikasta.

Osallistu
Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb.
Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat, perussuomalaisten Timo Soini (vas.), keskustan Juha Sipilä (kesk.) ja kokoomuksen Alexander Stubb hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Smolnassa Helsingissä 8. toukokuutaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Troikka, porsut, ässähallitus tai trio töykeät. Tällaisia nimityksiä tuli, kun Yle Uutiset kysyi yleisön ehdotuksia nyt perusteilla olevalle hallitukselle.

Eniten kannatusta sai nimikolmikko perussinimulta, perusporvarit sekä sosiaalisessa mediassa kiertänyt perskeko.

Kyselyssä annettiin viisi jo julkisuudessa esillä ollutta vaihtoehtoa, ja lisäksi yleisö sai ehdottaa omia nimityksiään. Perussinimulta sai yhdeksän ja perusporvarit kahdeksan prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Perskeko on kansan suosikki

Ylivoimaisesti eniten ääniä sai Perskeko-nimitys, joka ei ollut ennakolta listattujen vaihtoehtojen joukossa. Tasan 50 prosenttia yhteensä 1 974:stä kyselyyn vastanneesta ehdotti sitä. Nimeä pidettiin yksinkertaisena, kuvaavana ja kansan suussa jo vakiintuneena.

Perussinimulta ja perusporvarit keräsivät epätarkkuudessaan myös vastustajia. "Multaa" pidettiin vanhakantaisena ilmaisuna ja sinimultaa mitään tarkoittamattomana sanana. Moni tätä nimeä ehdottanut kyseenalaisti keskustaa porvaripuolueena eikä siksi pitänyt perusporvareita sopivana.

Perusporvareita vieroksuttiin siksikin, että sanalla on itsessään jo toinen merkitys. Tilalle ehdotettiin porsuhallitusta tai persuporvareita. Molempia perus-alkuisia nimiä pidettiin myös liikaa perussuomalaisia korostavina.

Miksei vain hallitus tai keskusta-oikeisto?

Myös yksinkertaiset hallitus, Sipilän hallitus, keskusta-oikeistohallitus sekä oikeistokonservatiivit nousivat esille.

Mitäs sitä monimutkaisemmin sanomaan, jos kerralla on vallalla vain yksi hallitus, eräs perusteli pelkän hallitus-nimen käyttöä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kolmen voi sanoa kymmenellä tavalla

Moni yleisön ehdotuksista viittasi kolmen puolueen kokoonpanoon: kolmipyörä, Suomen troikka, kolmen kopla, triangeli, trio töykeät, 3-tahti tai tripakki. Viimeinen viittaa edelliseen kuuden puolueen sixpack-hallitukseen.

Persoonallisimpiin ehdotuksiin kuuluivat lintuihin viittaavat koppelo ja hanhenhuuto.

Koppeloa perusteltiin sillä, että tuo lintu on ”synkkien korpien asukas”.

”Synkkä on hallituksenkin linja kansalle ja korpivaellusta on edessä säästöjen tiellä”, nimen ehdottaja perusteli.

Hanhenhuuto viittaa kolmeen oikeistopuolueeseen ja kuuluu ”oik oik oik”.