Lahden alatorin viimeiset poppelit saivat tuomion: Huonokuntoiset puut turvallisuusriski

Lahden torin ympäriltä kaadettiin toriparkkityömaan tieltä lähes kaikki vanhat puut. Kaupunginpuutarhurin mukaan myös alatorilla toriparkin rakennustyömaan ajan seisseet poppelit ovat vaarallisen lahoja ja ne on kaadettava.

Haavat ja poppelit
Lahden alatorin poppelit kaatuneena.
Yle

Moni lahtelainen pahoitti mielensä, kun alatorin puita ryhdyttiin kaatamaan toriparkkityömaan alettua pari vuotta sitten. Alatorille jäi kaksi suurta poppelia, jotka oli tarkoitus säästää, mutta nyt nekin joudutaan kaatamaan.

– Molemmat puut ovat jo yli 50 vuoden ikäisiä, mikä on korkea ikä poppeleille, kertoo Lahden kaupungiinpuutarhuri Hannu Neuvonen.

Poppelit ovat päällepäin hyvän ja terveen näköisiä, mutta huono kunto käy ilmi, kun katsoo kuorta syvemmälle.

Hannu Neuvonen ja poppeli.
Kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvosen mukaan alatorin puiden juuret vaurioituivat työmaan aikana. Puut ovat turvallisuusriski, sanoo Neuvonen. Mikko Tuomikoski / Yle

Romahdus paljasti poppelin huonon kunnon

Rauhankadun ja Vapaudenkadun kulmassa sijaitsevasta poppelista romahti yksi haara, mikä paljasti puun todellisen kunnon.

– Puu on tyvestä halki ja tyvi on lisäksi sisältä aivan laho. Se muistuttaa tyven sisältä enemmän sientä kuin puuta, arvioi Neuvonen.

Jäljelle jääneet haarat ovat kasvaneet niin vinoon, että on vain ajan kysymys, milloin ne romahtavat, kaupunginpuutarhuri pohtii.

Molemmat puut ovat jo yli 50 vuoden ikäisiä, mikä on korkea ikä poppeleille

Hannu Neuvonen

– On olemassa todellinen vaara, että ne kaatuvat Vapaudenkadulla kulkevien jalankulkijoiden tai autojen päälle.

Kaivuutyöt vaurioittivat juuria

Lähempänä kauppatoria sijaitseva poppeli näyttää parempikuntoiselta kuin naapurinsa, mutta senkin kohdalla ulkonäkö pettää.

– Alatorilta jouduttiin poistamaan suuri määrä saastunutta maata. Silloin jouduttiin valitettavasti kaivamaan aivan poppelin vierestä, jolloin sen juuret vaurioituivat pahoin, sanoo Neuvonen.

Puu siis toisin sanoen näyttää hyvältä, mutta senkin kohdalla on lähtölaskenta jo alkanut.

– Olisimme hyvin mielellämme säilyttäneet molemmat puut, mutta se ei ole mahdollista, pahoittelee Neuvonen.

Uusia puita etsitään jo

Alatorilta poistettujen puiden tilalle on luvassa uusia, jotka valitaan sen mukaan, mitä alatorilla on aiemmin ollut.

– Vanhan Starckjohannin talon, eli nykyisen pankkitalon puoleiselta sivulta kaadettiin hopeapajuja, ja niitä on tulossa tilalle. Etsimme lisäksi tammia tai punatammia, jotka ovat melko harvinaisia, mutta tälle seudulle tyypillisiä, kertoo Neuvonen.

Olisimme hyvin mielellämme säilyttäneet molemmat puut, mutta se ei valitettavasti ole mahdollista

Hannu Neuvonen

Kaupunkilaiset ovat ottaneet vilkkaasti kantaa alatorin muuttumisesta. Neuvonen muistuttaa alueen vaiherikkaasta menneisyydestä ja siitä, että se on aikaisemminkin kokenut suuria muutoksia.

– Tässä on aiemmin ollut monenlaisia elementtejä, jopa bensa-asema parinkymmenen vuoden ajan. Eivätköhän nämä nyt tehtävät muutokset ole kuitenkin askel parempaan suuntaan.

Hannu Neuvonen esittelee havainnesuunnitelmaa.
Mikko Tuomikoski / Yle

Sippipuisto saa uuden ilmeen

Alatori oli ennen toriparkkityömaan käynnistymistä laitapuolen kulkijoiden suosiossa, mikä näkyi muun muassa lukuisina järjestyshäiriöinä. Hannu Neuvosen mukaan uusi alatori halutaan pitää sellaisena, että kaikki kaupunkilaiset viihtyvät siellä.

– Emme tietenkään voi sulkea alatoria keneltäkään, mutta panostamme siihen, että kaikki voisivat nauttia siitä. Jotta alatori pysyisi viihtyisänä, poliisi ottaa sen aluksi erityistarkkailuun ja muitakin toimia on luvassa järjestyksen ja viihtyisyyden ylläpitämiseksi.

Uuden alatorin sydämeksi rakennetaan iso pergola, jonka lisäksi lapsille tehdään pieni leikkipuisto ja tarkoitus on sijoittaa alueelle myös kuntoiluvälineitä.

– Varaudumme myös siihen, että torin puoleiselle sivustalle saattaa tulla kioski.