1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyötykasvi on pop! – Parvekelaatikossa kasvavat nyt basilika ja tomaatti

Yrtit ja muut hyötykasvit ovat tulevan kesän suosikkeja kotipuutarhoissa ja parvekkeilla. Yhä useampi hankkii kesäkukkien rinnalle myös ravinnoksi hyödynnettäviä kasveja, kuten tomaattia, kurpitsaa ja basilikaa. Joillakin ammattipuutarhoilla hyötykasvien kysyntä on jopa moninkertaistanut yrttien kasvattamiseen käytettävän tilan.

Kotimaan uutiset
Tomaattipensas puutarhassa.
Yle

Joroisissa Juhanalan puutarhalla kasvihuoneiden ovet avattiin asiakkaille poikkeuksellisen aikaisin tänä vuonna.

– Yleisön painostuksesta jo ennen vappua avasimme. Orvokkeja moni halusi jo silloin ja osa on tähän mennessä ostanut kaikki tulevan kesän kesäkukat, kertoo yrittäjä Kristina Häyrinen.

Monella muulla eteläsavolaisella puutarhalla kesäkukkien ja hyötykasvien myynti aloitettiin toden teolla äitienpäiväviikolla. Kukkien hankinnassa sää vaikuttaa paljon asiakkaiden ostohalukkuuteen.

Basilika kukkaruukussa terassilla.
Tarja Nyyssönen / Yle

– Puutarhalla myynti alkoi ennen vappua, mutta torille ja satamaan menimme myymään viime viikolla. Heti kun on sateinen tai kylmä päivä, ihmiset jättävät kukkakaupat väliin, kertoo Sari Lappalainen Kotikorven puutarhalta Mikkelistä.

Ripaus taloudellisuutta

Kukkamyynti aikaistuu vuosi vuodelta. Kun aiemmin kukkamyynti aloitettiin puutarhoilla kesäkuun alussa, ja sesonki jatkui heinäkuulle, tehdään kukkaistutukset nykyään viimeistään toukokuussa. Suosituimmat kukat, kuten pelargoniat, arvellaan myydyn loppuun parin viikon sisään. Suosittujen kesäkukkien rinnalle ovat tänä keväänä nousseet yrtit ja muut hyötykasvit.

– Moni hankkii kirsikkatomaatteja ja amppelimansikoita lapsille, koska ne ovat suht helppohoitoisia. Niiden kanssa opetellaan hoitamaan kasveja ja seurataan kasvun ihmettä, Kristina Häyrinen kertoo.

Vaikka taloudellinen taantuma ei itsessään ole vaikuttanut ihmisten kesäkukkien hankintaan, arvelee Häyrinen hyötykasvien suosiossa olevan ripaus myös taloudellisuutta.

– Ihmisten kulutustottumukset ovat vuosien mittaan muuttuneet. Yksittäiset taimet eivät niin kalliita ole, ja kun niistä saa satoa pöytään, ovat hyötykasvit lunastaneet paikkansa kotipuutarhoissa.

Savonlinnassa Pääskylahden puutarhalla yrttien taimia kasvatettiin aiemmin pienellä alueella erään kasvihuoneen nurkassa. Viime vuosina kysyntä on lisääntynyt niin hurjasti, että nyt hyöytykasveilla on ikioma kasvihuoneensa.

Kesäkukkia kasvihuoneessa.
Tarja Nyyssönen / Yle

Niin puutarhayrittäjät kuin asiakkaat seuraavat tähän aikaan kevättä sääennusteita silmä kovana. Kylmä ja sateinen sää hidastaa kukkien hankkimista, sillä moni pelkää hallaöitä ja niistä johtuvaa kukkien suojausrumbaa.

– Asiakkaat kysyvät kyllä tarkkaan kasvien kylmänkestävyydestä. Rohkeimmat ja kiireisimmät ovat ostaneet jo kaikki kesäkukkansa tietäen, että niitä joutuu kantamaan sisälle välillä tai suojaamaan harsolla. Kestävät kukat kuten orvokit on moni hankkinut jo hyvissä ajoin. Suosituimpien kukkien kohdalla pari seuraavaa viikkoa ovat sesonkia, sitten esimerkiksi pelargonioissa myydään ei oota, kertoo Pääskylahden puutarhalta Milla Lehiö.

Pihapuutarhojen lisäksi parvekeviljely on nyt suosiossaan.

– Lasitetulle parvekkeelle voi huoletta jo hankkia kaikkea kasvamaan. Lasien suojassa herkemmätkään kasvit, kuten pelargoniat, eivät säävaihteluista niin hätkähdä, Sari Lappalainen Kotikorven puutarhalta Mikkelistä vinkkaa.

Lue seuraavaksi