Kiistely Fortuna-korttelista jatkuu – uudisrakennus jakaa mielipiteet

Turun kaupungintalon puistikon ympärille sijaitseviin taloihin eli Fortuna-kortteliin on jo vuosia puuhattu design- ja käsityöläismyymälöiden keskittymää. Ja puuhataan edelleenkin.

Käsityöyrittäjyys
Havainnekuva tulevasta Fortuna-korttelista.
Serum Arkkitehdit Oy

Design- ja käsityöläismyymälöiden korttelin ideoinut kauppias Sanna Suomi kertoo, että pienillä remonteilla Fortuna-kortteli olisi herännyt eloon jo vuosia sitten.

– Ajatuksena oli rakentaa malli, missä pienet toimijat voivat toimia yhteistyössä. He voisivat markkinoida yhdessä ja järjestää tapahtumia yhdessä, jotta saataisiin kustannustehokas toimiva yksikkö.

Yritysten näkökulmasta sitoutuminen kolmen ja puolen vuoden odotteluun tai itse pidempään odotteluun...ei niiden talous kestä sellaista.

Kalle Euro

Alueella on nyt muutama kauppa ja tapahtumapihan sijaan asvaltilla on edelleen kaupunginvaltuuston parkkipaikka.

Turun entinen elinkeinojohtaja Kalle Euro yrittää muotoilla kauniisti Fortuna-korttelin vaiheita Turun byrokratiassa.

– Kaupungilla on prosesseja, jotka kestää. Yritysten näkökulmasta sitoutuminen kolmen ja puolen vuoden odotteluun tai itse pidempään odotteluun...ei niiden talous kestä sellaista.

Muutosta ilmassa, mutta mihin?

Fortuna-korttelin vuosia kestäneeseen junnaamiseen on ehkä nyt tulossa muutos: Turun kaupunginvaltuustossa on maanantaina käsittelyssä uusi kaava, joka toisi tontille uuden talon.

Meidän Turku ry:n varapuheenjohtaja Maarit Nermes sanoo, että talo sotkee kulttuurihistoriallisesti arvokkaan maiseman. Lisäksi pienyrittäjien saaminen kalliiseen uudisrakennukseen voisi hänen mukaansa olla vaikeaa.

Kokonaissuunnittelu tässä puuttuu. Nyt tehdään tontti kerrallaan epämääräisiä ratkaisuja, joissa lisärakentamista perustellaan aina milloin milläkin hyvällä asialla.

Maarit Nermes

– Kokonaissuunnittelu tässä puuttuu. Nyt tehdään tontti kerrallaan epämääräisiä ratkaisuja, joissa lisärakentamista perustellaan aina milloin milläkin hyvällä asialla. Tällä kertaa se on nyt design, Nermes pamauttaa.

Fortuna-korttelin alulle panneella yrittäjällä Sanna Suomella on vain yksi toive: korttelihankkeen pitäisi päästä eteenpäin tavalla toisella – uudisrakennuksella tai ilman.

– Jos uusi rakennus tehdään, niin vanhoja pitäisi siinä rinnalla ehdottomasti myös korjata.

Korjaus maanantaina kello 17.56: Jutun havainnekuva on vaihdettu oikeaksi.