1. yle.fi
  2. Uutiset

Näillä konsteilla tunarikin tekee rivitalopihasta vihreän keitaan

Kun puutarhatunari saa hallintaansa rivitalopihan, saattaa tuskanhiki nousta otsalle. Pahimmassa tapauksessa pensaiden tai aidan rajaama nurmenkaistale tekee mieli sulkea koko kesäksi sälekaihtimien taakse. Ahdistuksesta pääsee yli näillä yksinkertaisilla konsteilla.

ilmiöt
Kukkapenkkiin on istutettu sammalleimuja, jaloritarinkannus, levisia ja orvokeita.
Perennapenkki on rajattu rivitalopihan kulmaan. Korkeiksi kasvavat sammalleimut on istutettu taakse, niiden edessä on jaloritarinkannus ja levisia sekä muutama orvokki. Maria Bonnor / Yle

Aluksi laitetaan kuntoon pihan "perusrunko". Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vahan mukaan helpointa on aloittaa pensaista, ja ikivihreistä kasveista pitävä voi valita joukkoon vaikkapa matalan tuijan tai kuusen. Maanpeitekasveista rivitalopihaan sopii esimerkiksi tuivio.

– Sitä voisi lähteä täydentämään helpoilla kasveilla. Esimerkiksi pensasangervoista löytyy erivärisiä vaihtoehtoja. Jos tykkää valkoisesta, niin koivuangervosta saa alle metriseksi jäävää, kukkivaa sievää pensasta.

Pienen puunkin voi rivitalopihaan istuttaa. Vaha suosittelee esimerkiksi pylväsmallista pihlajaa tai vartettua pensasta, kuten hernepensasta tai aroniaa. Ne ovat muodoltaan korkeita ja puumaisia, eivätkä kasva metriä laajemmiksi.

– Vartettu hernepensas kasvaa latvukseltaan vähän toista metriä korkeaksi. Kokonaan tyhjää tilaa se vaatii vain latvuksen osalta, maassa saman neliön voi täyttää vaikka maanpeiteperennoilla tai laittaa värikkäitä kukkia sinne alle.

Rivitalopihan aidan viereen on istutettu pensas.
Pensaat kannattaa sijoittaa rivitalopihan aidan viereen. Maria Bonnor / Yle

Pienessä pihassa keskikohta kannattaa jättää vapaaksi ja sijoitella puut ja pensaat aitojen viereen tai pihan rajalle. Näin kasvillisuus pehmentää pihan rajoja ja luo aidan vierille väriä ja vihreyttä.

Korkeat perennat taakse, matalat eteen

Kun pensaiden ja puiden paikat on mietitty, voi kokonaisuutta täydentää perennoilla eli monivuotisilla koristekasveilla tai kesäkukilla.

Jos pensaiden istutus ei innosta, voi myös oikaista suoraan perennoihin. Tässäkin tapauksessa korkeat kasvit sijoitetaan aidan viereen ja matalammat perennat tai kesäkukat niiden eteen. Kun valitsee eri aikaan kukkivia perennalajeja, saa kokonaisuudesta helposti näyttävän.

– Perinteinen perennapenkki on pienellä pihalla hyvä varsinkin jos ajattelee, että talvella pitäisi käytävä saada lumista puhtaaksi ja lumet sijoiteltua omalle pihalle. Pensaiden päälle lumen asettelu on vaikeampaa, mutta perennapenkki kestää lumikasan, Reeta Vaha sanoo.

Kukkapenkki on rajattu kivillä ja muovinauhalla.
Kukkapenkin rajaamisessa on käytetty luonnonkiviä ja muovinauhaa.Maria Bonnor / Yle

Peukalosääntönä on, että kukat istutetaan ryhmittäin. Samassa penkissä voi olla vaikka kymmentä eri kasvia, mutta kokonaisuus on komea, kunhan kukat ovat yhtenä ryhmänä. Penkit kannattaa rajata nurmikosta, jotta heinät eivät pääse tunkeutumaan kukkien sekaan. Rajaukseen voi käyttää esimerkiksi luonnonkiviä, tai muovi- tai metallinauhaa.

Erilaisia pensaita ja perennoja löytyy satoja. Niiden kuvia voi katsella puutarhalehdistä tai nettisivuilta, mutta parasta lienee marssia puutarhaliikkeeseen ja lähteä kiertämään kasvilavoja ammattilaisen kanssa. He osaavat kertoa, mitkä kasvit sopivat paahteeseen, mitkä varjoon tai puolivarjoon, ja mitä niiden hoitaminen vaatii. Valinta on kiinni pitkälti siitä, mikä miellyttää omaa silmää.

Sydämenmuotoinen kukka-amppeli valkoista aitaa vasten.
Rivitalopihan aitaan on kätevä kiinnittää pidikkeitä erilaisille amppeleille.Maria Bonnor / Yle

Etukäteen kannattaa siis kartoittaa, miten pitkään aurinko päivittäin pääsee omaan pihaan paistamaan. Aidat suojaavat kasveja usein pahimmalta paahteelta, ja niiden viereen istutetut köynnöskasvit saa kätevästi kiipeilemään ylöspäin tukien varassa.

Aidat antavat muitakin mahdollisuuksia hyödyntää vähiä puutarhaneliöitä tehokkaasti.

– Vain mielikuvitus on rajana. Valmiina saa kaikenlaisia amppelipidikkeitä ja -telineitä, seinäruukkuja ja -elementtejä. Jos taloyhtiön säännöt eivät kiellä, niin seinälle voi viritellä puuhyllyn ja laittaa siihen ruukkuihin kesäkukkaa tai hyötykasveja, vinkkaa Reeta Vaha.

Punajuuret istutetaan tänä kesänä kesäkukkien viereen

Hyötykasvit sopivat pieneen pihaan yhtä hyvin kuin koristekasvitkin. Erityisen trendikästä on sijoitella juurekset ja kukat samaan penkkiin, kertoo Reeta Vaha.

– Samaan penkkiin voi laittaa kesäkukkia, salaattia ja punajuurta ja nauttia hyötykasvien värikkäistä lehdistä ja naateista. Välttämättä ei tarvitse olla niin, että toisella puolella on kukkapenkki ja toisella perunamaa, vaan voi miksailla oman maun mukaan.

Hyöty- ja koristekasvien yhdistely voi olla aloittelijalle haastavaa: mitkä kasvit sopivat keskenään samaan penkkiin? Vahan mukaan juuresten kaveriksi kannattaa laittaa vaikka kesäkukkia tai muita kasveja, jotka eivät kasvata vahvaa juuristoa.

– Ei se ole niin vakavaa, ensi vuonna voi laittaa jotain muuta jos tänä vuonna toteaa, ettei tullutkaan mieluisaa. Puutarhassa paras puoli on se, että pääsee kokeilemaan ja hulluttelemaan ja testaamaan omaa luovuutta. Tarkkoja sääntöjä ei ole.

Tête-a-tête-narsissien sipuleita ruukuissa.
Sipulikukat kannattaa istuttaa maahan jo edellisenä syksynä. Kaupasta ostettujen ruukkunarsissien sipulitkin voi istuttaa penkkiin kukkimisen jälkeen keväällä. Maria Bonnor / Yle

Kaupunkiviljelyä harrastetaan usein kasvatuslaatikoissa, ja ne sopivat myös rivitalopihaan.

– Ilman muuta kaikki kasvatuslavat, -säkit ja ruukut sopii oikein hyvin. Niillä saa myös hyvin korkeuseroja, ettei kaikki kasva maan pinnassa. Kuka estää laittamasta kasveja vanhoihin saaveihin tai kattiloihin, jos niihin saa riittävästi multaa mahtumaan, Reeta Vaha vinkkaa.

Lue seuraavaksi