Sofi Oksaselta vaaditaan satoja tuhansia kirjakiistassa

Kirjailija Sofi Oksasen ja Bazar-kustantamon välisen kiistan pääkäsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Kustannusyhtiön mukaan Oksanen kirjoitti kolmannen romaaninsa toiselle kustantajalle vaikka oli tehnyt sopimuksen Bazarin kanssa.

kulttuuri
Sofi Oksanen.
Sofi Oksanen tapasi lukijoitaan Like-kustantamon kirjakaupassa Helsingissä lauantaina.Pekka Sakki / Lehtikuva

Bazar Kustannus vaatii Sofi Oksaselta satojen tuhansien eurojen korvausta kirjoittamattomasta teoksesta. Kirjailija on eri mieltä kustantajan väitteestä.

Kiistan siemen kylvettiin, kun kustantamo teki Sofi Oskasen kanssa sopimuksen suunnitteilla olleesta romaanista, työnimeltään Ranskalainen päärynä.

Oksanen ei kuitenkaan ole tähän päivään mennessä kirjoittanut kyseistä romaania valmiiksi.

Bazar-yhtiön mielestä sopimus koski ylipäänsä seuraavaa kirjaa, jonka Oksanen kirjoittaa jo ilmestyneiden_ Stalinin lehmät_ ja Baby Jane -romaanien jälkeen.

Noiden kirjojen jälkeen Oksaselta ilmestyi romaani _Puhdistus, _joka perustui samannimiseen aiemmin kirjoitettuun näytelmään. Sen julkaisi WSOY.

Puhdistuksesta tuli jättimenestys ja Oksasesta kansainvälinen menestyskirjailija. Bazar-kustantamo koki jäänensä nuolemaan näppejään.

Ranskalaisen päärynän arvoitus vielä ratkeamatta

Oksasen mukaan Puhdistus ei ollut se romaani, josta hän oli tehnyt sopimuksen Bazarin kanssa, vaan sovitus hänen näytelmästään.

Syy siihen, miksi Ranskalainen päärynä ei ole koskaan ilmestynyt, löytyy kirjailijan mukaan työn luoteesta. Oksasen mielestä luovuutta ei voi pakottaa eikä se ole päätöksenvarainen asia.

Oksanen ja Bazar hakevat oikeudessa päätöstä myös käännössopimusten irtisanomisesta. Sopimukset koskevat Oksasen romaaneja, jotka ilmestyivät ennen_ Puhdistusta._ Kustantamon mielestä Oksanen irtisanoi käännössopimukset väärin perustein.

Kustantamo etsii korvauksia

Vuonna 2008 ilmestynyt Puhdistus oli vuoden myydyin kaunokirja. Kirja sai ilmestysmisvuonnaan sekä Finlandia-palkinnon että Runeberg-palkinnon sekä myöhemmin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

Norjalainen Bazar-kustantamon emoyhtiö hävisi vuonna 2011 hieman vastaavanlaisen oikeusjutun Ruotsissa. Bazar joutui maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja ruotsalaiselle kirjailijalle Leif GW Perssonille.

Bazar Kustannus Oy on osa pohjoismaista Bazar Publishers -kustantamoryhmää. Bazar-kustantamoita on Helsingin lisäksi Oslossa ja Tukholmassa.