Lehtokotilo on hankalasti torjuttava nilviäinen – älä kasvata puutarhasta kosteikkoa

Lehtokotiloiden torjunta on aloitettava välittömästi niiden ilmestyttyä. Torjunta on tarkkaa työtä ja saattaa kestää koko kesän. Luonnonmukaisten toimien lisäksi kaupasta on saatavilla myös torjunta-ainetta.

Kotimaa
Lähikuva lehtokotilosta.
Antti Kettumäki / Yle

Nilviäisten torjunta on sitkeää ja pitkäkestoista työtä, joka saattaa kestää koko kesän. Torjuntatoimet on aloitettava heti kotiloiden ilmestyttyä puutarhaan tai lähialueelle. Tärkeitä asioita ovat puutarhan siisteys, kulkureittien katkaiseminen, pois noukkiminen ja kuoliaaksi keittäminen.

– Hyvä luonnonmukainen keino on levittää lehtokotiloiden esiintymispaikoille kuivaa kalkkia tai tuhkaa, joka tukkii limaisen nilviäisen ihohuokoset ja se kuolee. Puutarhassa kannattaa välttää kosteiden paikkojen muodostumista, sillä etanat pitävät kosteista paikoista, opastaa Kainuun Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Eeva-Liisa Mulari.

Myös kuolleet kotilot pitää kerätä pois, sillä nilviäisillä on tapana syödä toisiaan. Kuolleet nilviäiset kannattaa kerätä roskapussiin ja laittaa sekajäteroskikseen.

– Luomutoimien lisäksi lehtokotiloita voi torjua rautafosfaattirakeilla, joita saa ainakin vielä muun muassa puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista, kertoo Mulari

Lumi ja vesi lehtikotilon turvaajana

Kosteat kesät ovat erittäin hyviäetanoiden lisääntymisen kannalta. Lehtokotiloiden hävittäminen on hankalaa myös siksi, että ne kestävät suhteellisen hyvin pakkasta.

Hyvä luonnonmukainen keino on levittää lehtokotiloiden esiintymispaikoille kuivaa kalkkia tai tuhkaa.

Eeva-Liisa Mulari

– Pohjois-Karjalassa Juuassa teimme kokeilun, jossa otimme pois lunta osasta lehtokotiloiden esiintymispaikoista. Lopulta huomasimme, että jopa 10 sentin lumikerros suojaa tarpeeksi ja kotilot selviävät talven yli, kertoo tutkija Ilmari Valovirta Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kainuun Puutarhayhdistys järjestää tiistaina lehtokotiloillan, joka alkaa kello 18 Raatihuoneentorilla. Torilta lähdetään lähimaastoon etsimään kotiloita ja opetellaan niiden tuhoamista. Lehtokotiloita etsitään myös suorassa lähetyksessä Pohjois-Suomen uutisissa TV1:llä kello 18.22.