1. yle.fi
  2. Uutiset

Flash mob -tempaus kaatoi Vartiosaari-aktiivit rautatieaseman lattialle: "Noin suuri määrä asuntoja alueelle on absurdi ajatus"

Tempauksella haluttiin muistuttaa ihmisiä Vartiosaaren ainutlaatuisuudesta luonnonkohteena. Kaupunki suunnittelee kaavoittavansa alueelle tuhansien asukkaiden lähiötä. Vartiosaari-aktiivit eivät usko, että alueen luontoa voitaisiin kunnioittaa, jos lähiö toteutuu.

Kotimaan uutiset
Vartiosaari-aktiivit Mika Välipirtti ja Becky Hastings Helsingin rautatieasemalla.
Yle / Ilona Koivisto

Helsingin päärautieasemalle kerääntyi maanantaina noin 50-60:n Vartiosaari-aktiivin joukko. Flash mob -tempauksen muodossa haluttiin muistuttaa ihmisiä saaren ainutlaatuisuudesta luonnonkohteena.

Vartiosaaressa on parikymmentä ympärivuotista asukasta ja lisäksi kesähuviloita. Itä-Helsingissä Laaja- ja Tammisalon kainalossa sijaitsevalta saarelta löytyy esimerkiksi useita eri metsätyyppejä ja muun muassa soistumaa sekä jalopuupuistikkoa.

Kaupunki suunnittelee kaavoittavansa alueelle tuhansien asukkaiden lähiötä. Suuri joukko ihmisiä kuitenkin vastustaa kaupungin suunnitelmia. Vartiosaari-aktiivit eivät usko, että alueen luontoa voitaisiin kunnioittaa, jos lähiö toteutuu.

Kaavoittajat uskovat luontoarvojen säilyvän

Helsinkiläiset Mika Välipirtti ja Becky Hastings ovat olleet intensiivisesti mukana Vartiosaaren rakennussuunnitelmien vastustamisessa. Lontoosta Suomeen muutama vuosi sitten muuttanut Hastings havahtui Vartiosaaren hienouteen miltei heti maahan muutettuaan.

– Ajattelin heti, että ihan absurdi ajatus, että sinne kaavoitettaisiin noin suuri määrä asuntoja, Hastings toteaa.

Hastings on Save Vartiosaari - aktiivi. Maanantaina järjestetty flash mob -tempaus oli yksi esimerkki somen voimasta, Välipirtti sanoo.

Kaavoittajien mukaan saaren rakentamissuunnitelmissa on otettu huomioon luonnonarvot sekä saarella jo oleva rakennusperintö. Välipirtti ja Hastings ovat eri mieltä.

– Luontoarvojen säilyminen on täysin mahdotonta sen kokoisella saarella, jos kaavoitus toteutuu, sanoo Hastings.

– Olen tutustunut havainnekuviin, karttoihin ja rakennussuunnitelmiin. Kaavoittajat itsekin myöntävät sen, että alueen virkistysarvo tulee kärsimään hyvinkin paljon. Luontotilainen metsä häviää alueelta ja samoin kalliomuodot, jatkaa Välipirtti.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päättää Vartiosaaren kaavoittamisesta tiistaina. Lopullisen päätöksen asiasta tekee aikanaan kaupunginvaltuusto.

_Tarkennus: Becky Hastings on Save Vartiosaari-aktiivi, ei some-yhteisön ylläpitäjä kuten jutussa kerrottiin. _

Lue seuraavaksi