Firma kiinni, kun henkilökunta käy vessassa – vääränlainen suunnittelu haittaa kaupantekoa Kouvolassa

Liikehuoneistojen vuokra- ja myyntiajat ovat venyneet pitkiksi Kouvolan keskustassa. Kiinteistönvälittäjän mielestä taloyhtiöiden ahneus hoitovastikkeissa on suurin syy kävelykatu Manskin liiketilojen tyhjenemiseen.

Kotimaa
Tyhjä likainen liikehuoneisto sisältä Kouvolassa. Ikkunat on peitetty paperilla.
Kirsi Partanen / YLE

Liikehuoneistojen vuokra- ja myyntiajat ovat venyneet pitkiksi Kouvolan keskustassa. Kouvolan Kiinteistömaailman yrittäjä Harri Vauhkonen kiertelee Hansa-kauppakeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevassa tilassa, jolle hän on etsinyt ostajaa tai vuokralaista jo yli kaksi vuotta.

– Myynti hidastuu, koska keskustassa on erittäin paljon vuokrattavia liiketiloja ja tulijoita vähän, arvelee Vauhkonen.

Heikko suunnittelu haittaa toimintaa

Vauhkosen mukaan joidenkin huoneistojen suunnittelu on epäonnistunut jo rakennusvaiheessa. Niistä puuttuvat takatilat, varasto-ovet ja lastaussillat. Tavaran vieminen kauppaan tapahtuu samasta ovesta, josta asiakkaat tulevat ostoksille. Muutamista kauppakeskuksen yläkerran liikkeistä puuttuvat henkilökunnan wc-tilatkin.

– Firma pannaan kiinni, kun henkilökunta on vessassa. Tämä vaikuttaa palveluun aika ikävästi, toteaa Harri Vauhkonen.

Manskin remontin toivotaan tuovan lisää vetovoimaa

Ongelmia aiheutuu sekä joidenkin taloyhtiöiden rakenteellisesta että taloudellisesta kunnosta. Isojen liikehuoneistojen tyhjyys syö pahasti koko taloyhtiön kassaa.

– Toisaalta liikehuoneisto on monesti vuokrattavana ja myytävänä sen takia, että edellinen yritys on tehnyt konkurssin tai joutunut lopettamaan taloudellisista syistä. Silloin koko liiketila jää hunningolle, toteaa Vauhkonen

– Taloyhtiöiden ahneus hoitovastikkeiden kertoimissa on suurin syy Kouvolan kävelykatu Manskin varrella olevien liikehuoneistojen tyhjenemiseen. Mutta kävelykatu saa uuden pinnan ja sen varrella olevat tilat päivitetään. Manski on ollut kohta 20 vuotta samannäköinen, paitsi että se oja on rakennettu umpeen. Tuleva remontti parantaa toivottavasti vetovoimaisuutta, toivoo Vauhkonen.

Kouvolan keskustan liiketiloilla on muutama vuoden ajan ollut ongelma, mikä saattaa johtua market-alueille rakennetuista isoista kauppakeskuksista.

– Inkeroisissa, Elimäellä ja Myllykoskella liiketiloja vuokraavat vain pienyrittäjät kuten esimerkiksi parturi-kampaajat. Isot ketjuyritykset ovat lähteneet pois pikkutaajamista, harmittelee Vauhkonen.