YK: Paraguayn hallitus on epäonnistunut suojelemaan 10-vuotiasta raiskauksen uhria

Paraguayn viranomaiset eväsivät raiskauksen uhrilta turvallisen abortin ajoissa.

Ulkomaat

YK sanoo Paraguayn hallituksen epäonnistuneen suojelemaan 10-vuotiasta raiskauksen uhria, uutisoi AP. YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan tytöltä on evätty turvallinen abortti ajoissa, sillä hän on jo viidennellä kuukaudella raskaana.

YK:n mukaan Paraguayn viranomaisten päätös on johtanut vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin tytön elämän, terveyden sekä fyysisen ja henkisen koskemattomuuden suhteen. Päätös vaarantaa myös tytön koulutuksen sekä taloudelliset ja sosiaaliset mahdollisuudet.

Tytön isäpuoli, jota syytetään raiskauksesta, pidätettiin viikonloppuna ja hänet on sijoitettu eristysselliin, etteivät muut vangit hyökkää hänen kimppuun. Myös tytön äitiä syytetään tyttärensä huolehtimisen laiminlyömisestä.

Tyttö on hoidettavana Punaisen ristin sairaalassa.

Eteläamerikkalaisessa, syvästi roomalaiskatolisessa Paraguayssa raskauden keskeytys on lailla kielletty, ellei se aiheuta äidille hengenvaaraa. Maailman terveysjärjestön, WHO:n mukaan tällaiset lapsiraskaudet voivat olla vaarallisia ja johtaa vakaviin komplikaatioihin ja kuolemaan. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on pyytänyt viranomaisia sallimaan abortin tytön suojelemiseksi.

Lähes 6,8 miljoonan ihmisen Paraguayssa noin 600 alle 14-vuotiasta tyttöä on vuosittain raskaana. Tutkimusten mukaan myös Yhdysvalloissa tuhannet lapset synnyttävät vauvan vuosittain.

Lähteet: AP