Äitien Facebook-apupiiri poiki oman kuoron Kuopiossa: "Ei yleensä perusteta toisia kuulematta"

Suurta kiinnostusta herättäneessä Äidin ääni -kuorossa laulaa 30 kuopiolaista äitiä. Lapset ovat tervetulleita harjoituksiin.

kulttuuri
Äidin ääni -kuoro syntyi Facebookissa.
Äidin ääni

Facebookissa viime vuoden loppupuolella perustetun Kuopion äitien apupiirin toiminta on tuottanut konkreettista hedelmää, kun aktiiviset äidit perustivat vuodenvaihteessa kuoron. Johtajan tehtävät otti haltuunsa kanttorina työskentelevä Riikka Tuura. Hän sanoo, ettei kuoron perustaminen tällä tapaa ole kovin tavanomaista.

– Olihan siinä aikamoinen riski mukana, että miten homma lähtee käyntiin. Kyllä tässä taustalla on sellainen hetkeen tarttuminen. Kuoroa ei yleensä perusteta toisia näkemättä tai kuulematta, nauraa Tuura.

Sekin oli riski, että millaisia ääniä kuoroon tulee. Lopulta Tuuran mukaan ajatuksen eteenpäin viemistä helpotti äitiyden vahva side.

– Sen ympärille oli helppo lähteä puuhaamaan. Tiesin, että äidit saavat tukea toisistaan ja musiikki kielenä yhdistää, pohtii Järvi-Kuopion seurakunnassa kanttorina työskentelevä Tuura.

Tiesin, että äidit saavat tukea toisistaan ja musiikki kielenä yhdistää.

Riikka Tuura

Äidin ääni syntyy

Alun perin naiseen otti yhteyttä laulamisesta innostunut Facebook-ryhmän jäsen, joka ehdotti kuoron perustamista. Keskusteltuaan naiset päättivät viedä ideaa eteenpäin laajemmin, joten he kirjoittivat siitä äitien apupiirin Facebook-seinälle. Kuoro herätti heti suurta kiinnostusta.

– Kiinnostuneita oli noin 40. Tätä porukkaa jouduttiin kuitenkin hieman karsimaan ja nyt 30 laulajaa on vakiomäärä. Siitä pidämme kiinni, kertaa Tuura.

Kuoroon ei järjestetty varsinaista pääsykoetta, mutta luonnollisesti kunkin äänialat testattiin oikean laulupaikan löytämiseksi. Kymmenpäinen naisjoukko on kokoontunut koko kevään ajan kuoroharjoituksiin Pohjantien koululle Kuopioon. Tuuran mukaan kuoro kuulostaa ihan kuorolta.

– Kaikki on mennyt tosi hienosti. Olemme harjoitelleet monentyylisiä lauluja ja pieniä esiintymisiäkin on suunniteltu loppukeväälle. Tavoitteena on, että saataisiin ihmisiä innostumaan tästä meidän ideasta ja iloitsemaan kanssamme, kertoo Tuura hymyillen.

Hiljattain kuoro sai nimekseen kauniisti sitä kuvaavan Äidin ääni -nimen. Toimintaa tukemaan perustettiin myös samanniminen yhdistys.

Lapset mukana kuoroharjoituksissa

Äitien kuorosta innostunut kuopiolainen Maija Kovakoski muistelee etsineensä vuosikaudet itselleen sopivaa kuoroa Kuopiosta, tuloksetta.

Etsin vuosikausia itselleni sopivaa kuoroa.

Maija Kovakoski

– Kirkkokuoro ei ollut minun juttuni ja tarjolla olevat nuorisokuorot eivät olleet minulle sopivia. Tässä tuli eteen loistava mahdollisuus ja päädyin sitten kuoroon alttoa laulamaan, virnistää Kuopion äitien apupiiri -ryhmän perustajajäsen Kovakoski.

Hänen mukaansa moni äideistä oli tuskaillut saman ongelman kanssa. Nyt samanlaisista taustoista tulevat äidit kokevat löytäneensä juuri oikean paikan ja loistavan porukan.

– Jokainen ymmärtää, jos et sairaan lapsen vuoksi pääse paikalle. Myös huolet jaetaan ja toisille annetaan tukea kuoron myötä, kuvailee Kovakoski.

Äitiys näkyy kuoron harjoituksissa myös siten, että harvoin on harjoituksia, joissa ei ole mukana yhtään lasta.

– Pienemmät lapset kulkevat äitinsä sylissä ja isommat joko leikkivät tai tanssahtelevat mukana. Lasten mukana olemista ei paheksuta, vaan he ovat ilman muuta tervetulleita harjoituksiin, korostaa Tuura.

Kaiken kaikkiaan noin 1 400-jäsenisen Kuopion äitien apupiiri -ryhmän toiminta Facebookissa on vakiintunut ja uusia jäseniä liittyy ryhmään päivittäin. Kuoron lisäksi ryhmässä on tarjottu hoitoapua, järjestetty tapahtumia sekä lahjoitettu tavaraa.