Sortumisvaarassa oleva Raatihuone aiotaan remontoida Pietarsaaressa

Pietarsaaren kaupunginhallitus haluaa varata tälle vuodelle Raatihuoneen perustusten remonttiin 1,6 miljoonaa euroa. Tutkimusten mukaan kellarin seinissä ja holvissa olevat halkeamat ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Nyt ne viittaavat jo sortumisvaaraan.

Kotimaa
Kuvassa Pietarsaaren Raatihuone.
Petra Haavisto / Yle

Tilahallinnon henkilökunta huomasi jo vuonna 2004 halkeamia Raatihuoneen kellarin seinissä ja holvissa. Tuolloin halkeamien yli piirrettiin mittalinjoja, ja niiden muutoksia alettiin seurata. Halkeamat kasvoivat vuosi vuodelta.

Kuvassa Pietarsaaren raatihuoneen rakenteita.
Kjell Vikman / Yle

Rakennuksen perustusrakenteiden ja -olosuhteiden kuntotutkimus tilattiin vuonna 2007. Sen mukaan halkeamien muodostuminen ja muodonmuutokset rakenteissa ovat seurausta perustuksien painumisesta. Tämä puolestaan johtuu luonnonkiviperustusten alla olevan hirsiarinan lahoamisesta. Tilahallinto on joka vuosi tuloksetta yrittänyt saada budjettiin määrärahaa ongelmien korjaamiseen.

Kuvassa Pietarsaaren raatihuoneen rakenteita.
Kjell Vikman / Yle

Viime vuoden seurantamittausten mukaan halkeamat ja muodonmuutokset ovat nyt jo niin suuria, että rakenteiden sortumiseen on olemassa todellinen riski. Korjaustyöt halutaan tehdä mahdollisimman nopeasti keskustaan rakennettavan maanalaisen toriparkin vuoksi. Toriparkin perustukset ylettyvät nimittäin alemmalle tasolle kuin Raatihuoneen perustukset.

Kuvassa Pietarsaaren raatihuoneen rakenteita.
Kjell Vikman / Yle

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto myöntää tälle vuodelle 1,6 miljoonan euron investointimäärärahan Raatihuoneen perustusrakenteiden korjaamiseen. Urakoitsija valitaan sen jälkeen, kun valtuusto on myöntänyt määrärahan.