Metsähallitus etsii ihmisen vanhoja jälkiä Lapista

Metsähallituksen arkeologit kartoittavat metsien ja tuntureiden historiaa tänäkin kesänä. Arkeologit etsivät maastosta vanhoja ihmistoiminnan jälkiä kuten asuinpaikkoja, savottakämpän raunioita, pyyntikuoppia ja sodanaikaisia puolustusvarustuksia.

luonto
Pyyntikuoppia Tsarmitunturin Kolttakurussa.
Pyyntikuoppia Tsarmitunturin Kolttakurussa.Pirjo Rautiainen

Metsähallituksen arkeologit kartoittavat tänä kesänä valtion talousmetsiä Länsi- ja Ylä-Lapissa eli Muoniossa, Enontekiöllä ja Inarissa.

Enontekiöllä ja Itä-Lapissa puolestaan selvitetään suojelualueiden menneisyyttä. Inventointeja tehdään Pöyrisjärven erämaa-alueella, Lätäsenon soidensuojelualueella, Urho Kekkosen kansallispuistossa sekä Itä-Lapin soidensuojelualueilla.

Työ jatkunut jo vuosia

Valtion talousmetsiä inventoidaan koko maassa kansallisen metsäohjelman inventointihankkeessa jo kuudetta vuotta. Inventointi on yksi maailman suurimmista, ja tänä vuonna se saadaan valmiiksi.

Suojelualueiden kulttuuriperinnön kartoitus on Metsähallituksen luontopalvelujen vuosia jatkunutta perustyötä.

Kartoituksissa on löydetty tuhansia historiakohteita kaikkialta Lapista. Ne kertovat yhteisestä menneisyydestämme kivikaudelta sotienjälkeiseen aikaan.

Tietoa kulttuuriperintökohteista käytetään alueiden hoidon ja kestävän käytön suunnittelussa sekä itse kohteiden suojelussa.