USA:n ulkoministeri tapaa Venäjän johtoa

Ulkoministeri John Kerry yrittää saada Venäjän johdon muuttamaan käsitystään Ukrainan ja Syyrian konflikteista. Kyseessä on korkea-arvoisin tapaaminen maiden johtajien välillä kahteen vuoteen.

Ulkomaat
USA:n ulkoministeri John Kerry lähdössä Venäjälle Andrewsin lentotukikohdassa, Marylandissa 11. toukokuuta.
USA:n ulkoministeri John Kerry lähdössä Venäjälle Andrewsin lentotukikohdassa, Marylandissa 11. toukokuuta.Joshua Roberts / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on saapunut Sotšiin, missä hänen on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin ja ulkoministeri Sergei Lavrov.

Tapaaminen Mustanmeren lomakohteessa on maiden edustajien korkeatasoisin tapaaminen kahteen vuoteen. Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat nyt huonoimmalla tolallaan sitten kylmän sodan päättymisen.

Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrotaan, että Kerry yrittää taivutella Venäjän johtoa vähentämään tukeaan Itä-Ukrainan separatisteille. Venäjä on tosin koko konfliktin ajan vakuuttanut, ettei se tue separatisteja aseellisesti.

Kerry aikoo keskustella myös Syyrian tilanteesta. Venäjä tukee Syyrian hallitusta, jota Yhdysvallat taas vastustaa. Yhdysvallat toivoo, että Syyrian hallituksen joukkojen viimeaikaiset tappiot sisällissodassa ovat saaneet Venäjän harkitsemaan suhtautumistaan.

Muita keskustelunaiheita ovat Jemenin sisällissota, Libyan sota ja pakolaiskriisi sekä Iranin ydinneuvottelut.

Sotšista kerry jatkaa illalla matkaansa Nato-tapaamiseen Turkkiin.

Lähteet: Reuters, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus