Sairaanhoitajat haastoivat lääkärit potkupalloon – vuosia sitten "kura roiskui sanitäärien taistellessa"

Kainuun sairaanhoitajat kutsuivat kainuulaisia lääkäreitä hyväntekeväisyysotteluun 1940–1950-lukujen vaihteessa. Tiistana hoitajat ja lääkärit kohtaavat taas pelikentällä, tällä kertaa tulos ei ole välttämättä tasapeli.

sairaanhoitajat
Kajaanin tekonurmikenttä on ollut jalkapalloilijoiden käytössä jo maaliskuun alkupuolelta asti.
Minna Heikura / Yle

Kainuulaiset sairaanhoitajat olivat sodanjälkeisinä vuosina aktiivisia. Vuonna 1945 perustettu Kainuun sairaanhoitajat haastoi lääkärit potkupallo-otteluun silloin, kun naiset eivät juuri lajia pelanneet. Peliasuina 1940–1950-luvun taitteessa olivat sairaanhoitajien mekot ja hilkat.

– Torvisoittokunta on saattanut heidät kentälle kun he pelasivat lääkäreitä vastaan, se on varmasti ollut merkittävä tapahtuma. Sairaanhoitajat ovat otelleet aikoinaan myös ekonomeja vastaan, kertoo Kainuun sairaanhoitajien puheenjohtaja Helena Ohtonen.

Kainuun Sanomat oli otsikoinut sairaanhoitajien ja lääkärien pelin: "Kura roiskui sanitäärien taistellessa". Artikkelissa kerrottiin:

Tälläkin kertaa saivat molemmat puolet saman verran maaleja ja ottelu päättyi (siitä huolimatta, että erotuomarin sympatiat yhä julkeammin olivat hameväkeen suuntautuvat) tasan 2–2.

Helena Ohtosen mukaan tällä kertaa sairaanhoitajat pukeutuvat käytöstä poistettaviin työvaatteisiin ja pelissä on mukana miespuolisiakin sairaanhoitajia. Kajaanin Liikuntapuistossa järjestettävä tapahtuma on Ohtosen mukaan iloinen puulaakitapahtuma, mutta tasapeli ei ole ollenkaan selviö.

– Meillä on ammattituomari. Luulen, että nyt on totisempi meininki, säärisuojat ainakin kaikilla on, vihjaa Ohtonen.

Vuosia sitten hyväntekeväisyyspelin tuotto meni sotainvalideille. Peliin on vapaaehtoinen pääsymaksu, tällä kertaa hyväntekeväisyyspelin tuotot menevät Kainuun omaishoitajat ja läheiset ry:lle.