Nemtsovin raportti paljastaa: Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan lasku Venäjälle jo 57 miljardia euroa

Venäjä on käyttänyt valtavasti rahaa operaatioihin Krimillä ja Itä-Ukrainassa, kertoo Venäjän opposition kokoama raportti. Ukrainassa kuolleista venäläissotilaista kerrotaan myös uutta tietoa.

Ukraina
Kukkia ja kynttilöitä Boris Nemtsovin murhapaikalla Moskovan keskustassa
Boris Nemtsovin kukitettu muistopaikka.Maxim Shipenkov / EPA

Helmikuun lopussa murhatun venäläisen oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin työtoverit ovat julkistaneet Nemtsovin keräämiin tietoihin perustuvan raportin (siirryt toiseen palveluun).

Yhdeksi syyksi Nemtsovin murhaan on epäilty juuri raporttia, joka vahvistaa Venäjän osallisuuden Itä-Ukrainan sisällissotaan.

Nemtsov murhattiin helmikuun 27. päivänä Suurella Moskovajoen sillalla.

Uusia tietoja kuolleista venäläissotilaista

Raportti paljastaa, että elokuussa 2014 ja tammi — helmikuussa 2015 Ukrainassa kuoli ainakin 150 venäläistä sotilasta.

Raportissa on myös laskettu niitä kustannuksia, joita Venäjän valtiolle ja venäläisille on koitunut Krimin valtauksesta ja Venäjän sotatoimista Itä-Ukrainassa.

Sotatoimet ovat raportin mukaan maksaneet Venäjälle 10 kuukauden aikana miljardi euroa. Venäjän aluehallinnot ovat joutuneet käyttämään n 1,5 miljardia euroa Itä-Ukrainasta lähteneiden pakolaisten vastaanottamiseen.

Raportissa on lisäksi laskettu, että venäläiset ovat menettäneet palkoistaan n 40 miljardia ja säästöistään n 15 miljardia euroa Krimin Venäjään liittämisestä johtuviin kuluihin.

Venäläiset pelkäävät Yhdysvaltoja entistä enemmän

Nemtsovin raportti julkaistiin samana päivänä, jolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapaavat toisensa Sotshissa. Tapaamisessa on määrä keskustella mm juuri Ukrainan tilanteesta.

Puolueettoman Levada -tutkimuslaitoksen tuoreen mielipidetiedustelun mukaan joka toinen venäläinen pitää tällä hetkellä Yhdysvaltoja uhkana Venäjän kehitykselle.

59 prosenttia venäläisistä uskoo, että Yhdysvaltoja on syytä pelätä. Pelkääjien määrä on kahdeksan vuoden aikana kasvanut tuntuvasti.