Sipilä leikkaa miljardeja – kokeile laskurilla, miten sinä säästäisit

Hallitusneuvotteluissa väännetään taloudesta. Valtion menoista on päätetty etsiä neljän miljardin säästöt. Säästölaskurin avulla voit tutustua valtion menojen ja mahdollisten säästöjen mittasuhteisiin.

hallitusneuvottelut
Juha Sipilä
Juha SipiläMartti Kainulainen / Lehtikuva

Yhteiskuntasopimus kaatui, ja hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän (kesk.) tavoitteena on sopeuttaa julkista taloutta 10 miljardilla eurolla. Kiistanalainen säästötavoite perustuu valtiovarainministeriön laskelmiin.

Laskelmissa valtion vuosittaisista menoista leikataan vuosien 2016–2019 aikana 4 miljardia euroa. Yle kokosi ensimmäisenä tiedotusvälineenä yhteen ne menot, joista tuleva hallitus leikkaa. Tätä neljän vuoden menosuunnitelmaa kutsutaan kehykseksi.

Sipilän mukaan sopeuttaminen tehdään menoleikkauksin. Veronkorotukset onkin rajattu pois. Hallitusneuvotteluihin osallistuva Alexander Stubb (kok.) on esittänyt, että valtio voisi säästää merkittävän summan leikkaamalla sosiaalietuuksien indeksikorotuksia. Timo Soini (ps.) puolestaan leikkaisi muun muassa tuulivoiman syöttötariffeista ja puoluetuista. Sipilän mukaan säästöjä voisi tehdä valtionhallinnosta ja yritystuista. Populismia vai vakavia linjauksia? Ylen säästölaskurin avulla näet mahdollisten leikkausten mittasuhteet.

Valtionvelan korkoa ei voi leikata poliittisella päätöksellä. Kehyksen ulkopuolelle jää lisäksi kaikkiaan noin 11 miljardin finanssisijoitusmenot ja työttömyysturvamenot, joita voi leikata. Pääosin leikkaukset tehdään kehyksiin kertyvästä 43 miljardin euron summasta. Leikkaukset on tarkoitus tehdä niin, että ne koskevat jokaista vuotta myös vuoden 2019 jälkeen. Ne siis eivät ole kertaluonteisia.

Laskurissa vuoden 2019 menot

Laskurin luvut ovat vuoden 2019 menosuunnitelmat. Tarkat kohteet löytyvät kunkin otsikon alta, jossa menot on listattu suuruusjärjestyksessä. Laskuri toimii niin, että jokaista kohdetta voi supistaa liukusäätimestä. Kokonaissäästöt näkyvät laskurin ylälaidassa. Laskuri ei pysty kertomaan, mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia eri säästöillä olisi, mutta haastaa pohtimaan päätösten seurauksia.

OIKAISU 13.5.2015 klo 13.08: Korjattu laskurin vertailukohtaa. Tarkoitus on säästää neljä miljardia yhden vuoden menoista, ei neljän vuoden yhteenlasketuista menoista. Laskuri näyttää nyt vuoden 2019 menot eikä vuosien 2016–2019 yhteenlaskettuja menoja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse säästökohteet alta
Tavoitteenasi on säästää vähintään neljä miljardia euroa.