Lääkkeille vastustuskykyinen lavantauti leviää maailmalla

Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin, että lähes puolet lavantaudeista aiheuttaa bakteerikanta, joka ei antibiooteista piittaa.

tiede
Ihmistä rokotetaan.
Lavantautia vastaan on rokotteita, mutta ne eivät ole köyhimmissä maissa laajassa käytössä.Jean-Christophe Bott / EPA

Lavantautia aiheuttavia bakteereja vuosia tutkinut ryhmä varoittaa lääkkeille vastustuskykyisen taudin leviämisestä maailmalla. Antibiooteille vastustuskykyiseksi kehittynyt H58-bakteerikanta näyttää korvanneen muita lavantautia aiheuttavia bakteerimuotoja.

Ryhmä on tutkinut yli 1800 näytettä lavantautia aiheuttavasta Salmonella typhi- bakteerista. Näytteitä on kerätty 63 maasta vuosien 1992 ja 2013 välisensä aikana.

Nature Genetics (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistun tutkimusraportin mukaan jopa lähes puolet ryhmän läpikäymistä bakteerinäytteistä oli nimenomaan vastustuskykyisenä tunnettua H58-kantaa.

Ensimmäiset havainnot tästä bakteeriryhmästä ovat Etelä-Aasiasta 25-30 vuoden takaa, ja se on levinnyt Kaakkois- ja Länsi-Aasiaan, itäiseen ja eteläiseen Afrikkaan sekä Tyynenmeren saarille.

Tutkijat arvioivat, että antibiooteille vastustuskykyinen lavantauti on tullut jäädäkseen, koska vastustuskykyisistä geeneistä näyttää tulleen vakaa osa H58-bakteerihaaran genomia.

Afrikassa arvioidaan epidemiaksi

Nyt julkaistu raportti osoittaa, että vastustuskykyisen lavantautimuodon yleistyminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka on levinnyt dramaattisesti 1990-luvulta lähtien.

Tutkijat kuvaavat taudin leviämistä Afrikassa tunnistamattomaksi epidemiaksi. Vastustuskykyinen kanta on näytteiden perusteella hallitseva itäisessä ja eteläisessä Afrikassa.

Tutkijat peräävät asialle kansainvälistä huomiota ja epidemioiden pitkäaikaista seurantaa. Raportissa korostetaan myös rokotusohjelmien kehittämistä. Lisäksi haluttaisiin rajoittaa alueella sellaisten antibioottien käyttöä, jotka vahvistavat monilääkeresistenssiä.

Aiheesta Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP