Netti-ilmiöksi noussut hyväntekeväisyystempaus seisoo edelleen byrokratian rattaissa – "Ei huoleta, että ehtisi sulaa"

Vähävaraisten lasten syntymäpäiväjuhlia ja harrastuksia tukeva yhdistys odottaa edelleen rahankeräyslupaa. Yhdistys pystyy silti aloittamaan avustusten myöntämisen jo nyt kannatusjäsenmaksujen turvin.

Kotimaa
Timo Kettunen pitää kymmenen euron seteliä kädessään.
Toni Pitkänen / Yle

Suomalaiset byrokratian rattaat pyörivät kovin hitaasti, jos asiaa tarkastelee Facebook-ilmiön näkökulmasta. Tämän on saanut todeta Valkea Tuli -hyväntekeväisyysyhdistyksen perustanut kuopiolainen Timo Kettunen.

Hänen ideansa kerätä jokaiselta suomalaiselta yritykseltä kymmenen euroa vähävaraisten lasten harrastuksiin ja syntymäpäiväjuhliin sai huikean huomion maaliskuun lopussa. Samalla Kettunen haki yhdistyksen rekisteröimistä Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Kettusen mukaan yritystä perustettaessa hän luki PRH:n sivuilta, että hakemusten keskimääräinen käsittelyaika olisi 13 vuorokautta. Hakemus joutui kuitenkin odottamaan hyväksyntää yli kuukauden.

Suomessa kun ollaan, niin osasin odottaa tätä.

Timo Kettunen

Vasta sitten kun yritys rekisteröidään, se voi hakea rahankeräyslupaa, jossa siinäkin on oma odotusaikansa. Kettunen ei silti ryhdy valittamaan paperisodan pituutta.

– Suomessa kun ollaan, niin osasin odottaa tätä. Olen tottunut siihen, että täällä joutuu papereita täyttämään ja odottamaan, hän nauraa.

Hakemuksia otetaan jo vastaan

Kettunen on aiemminkin painottanut sitä, että Valkea Tuli -yhdistyksen kanssa halutaan edetä sääntöjen mukaan siitä huolimatta, että sen taustalla oleva netti-ilmiö on viilenemään päin. Kun hän ensimmäisen kerran kirjoitti Facebookiin ajatuksesta, se sai nopeasti tuhansia jakoja ja 15 000 tykkäystä.

– Joku voisi ajatella, että kovimman pöhinän meneminen ohi olisi negatiivinen asia. Mutta ei minua huoleta, että tämä ehtisi sulaa. Tasaisin väliajoin on annettu kuulua itsestämme ja sitten jos näyttää, että hiljenee, niin vedetään uudestaan täysillä joku homma käyntiin.

Paperisodan venyminen ei myöskään tarkoita sitä, etteikö yhdistys pystyisi toimimaan.

Vaikka Valkea Tuli ry:llä ei ole vielä rahankeruulupaa, se pystyy ottamaan vastaan jäsenmaksuja kannatusjäseniksi liittyneiltä yrityksiltä. Niitä on kertynyt tähän mennessä joitakin kymmeniä. Osa yrityksistä on myös kysellyt, voiko keräykseen lahjoittaa tavaroita.

Myös avustuksia voi jo hakea yhdistykseltä. Se on on julkaissut Facebook-sivuillaan ohjeet (siirryt toiseen palveluun), miten avustuksia haetaan.