Koverharin terästehtaan purkamisessa riittää töitä yli vuodeksi

Koverharin terästehtaan purkaminen on alkanut Hangossa. Tehdasalue jäi joutokäyttöön konkurssin takia kolme vuotta sitten. Hangon kaupunki on ostanut Koverharin sataman, mutta muilta osin alueen tulevaisuus on auki.

pohjarakennus
Koverharin terästehtaan purku on alkanut Hangossa.
Yle

Koverharin terästehdas oli Hangon suurin yksityinen työnantaja, jonka palkkalistoilla oli 400 henkilöä. Tällä hetkellä tehdasalueen purkutöissä on kymmenkunta ihmistä. Tekemistä riittää ensi vuoden loppuun asti.

– Täällä on metallin valmistukseen käytettyjä laitteita ja monenlaisia isoja kokonaisuuksia. Purettavia rakennuksiakin on 40, Delete Oy:n toimialapäällikkö Raimo Lehtimaa laskee.

Lehtimaan mukaan Koverharin laajuisia purkutöitä tehdään Suomessa harvoin, eikä vastaavaa työmaata ole tällä hetkellä käynnissä missään muualla kotimaassa. Kaatopaikalle tehtaan rippeistä menee kuitenkin vain pieni murto-osa.

– Tällaisessa purkukohteessa hyötykäyttösuhde on iso. Suurin osa rakennuksista ja laitteista on metallia ja se menee lähes täysin jatkokäyttöön. Tosi vähän täältä menee loppusijoitettavaksi jätteeksi, Lehtimaa vakuuttaa.

Alueelle on tulossa myös uutta elämää

Aivan tyhjilleen Koverharin teollisuusalue ei jää, vaikka itse tehdas puretaankin pois. Hangon sataman toiminta laajenee alueelle kuluvan vuoden aikana.

– Tämä on Hangon sataman kolmas jalka eli muissa satamissa meillä on linjaliikennettä ja autoja ja Koverharin satama on sopiva irtolastille. Hiiltä, vehnää, sementtiä, kaikenlaista tämän tyyppistä mikä irtolastina kulkee, niin voidaan sen kautta kuljettaa, Hangon Sataman toimitusjohtaja Anders Ahlvik toteaa.

Koverharin teollisuusalueen rakennuksista viimeisenä purkuvuorossa on terästehtaan päärakennus masuuneineen, koska sen myyntikelpoisista osista on vielä kaupankäynti kesken.