Kaakkois-Suomen kalleimmat asunnot ovat Lappeenrannassa

Vanhassa kerrostalossa sijaitseva kaksio maksaa Lappeenrannassa 130 000 euroa, Imatralla hyväkuntoisen kaksion saa 65 000 eurolla.

Lappeenranta
Tyysterniemen uusi kerrostalo
Kare Lehtonen / Yle

Myytyjen asuntojen hintavertailun mukaan asuntojen hinnat karkasivat Lappeenrannassa omille kymmenluvuilleen jo 10 vuotta sitten.

Kerrostalokaksioiden keskimääräinen myyntihinta oli vuonna 2005 Lappeenrannassa 67 550 euroa. Vastaavasti kaksioiden myyntihinnat vaihtelivat vuonna 2005 muissa Kaakkois-Suomen kaupungeissa 53 000 eurosta 55 000 euroon.

Lappeenrantaa lukuun ottamatta on asuntojen hintojen kehitys ollut Kaakkois-Suomessa tasaista ja maltillista.

Vuodet 2009 ja 2010 olivat Imatralla, Kotkassa ja Haminassa nousujohteisen hintakehityksen kulminaatiopisteitä. Sen jälkeen hinnat putosivat edellisvuosien tasolle, mistä ne ovat vähitellen nousseet.

Kouvolassa hinnat vuodesta toiseen lähes ennallaan

Kouvolassa asuntojen myyntihinnat ovat vaihdelleet vähiten; myytyjen kerrostalokaksioiden hinnat ovat pysyneet viimeiset viisi vuotta 60 000 – 63 000 eurossa.

Imatralla myytyjen kaksioiden keskihinta on 65 000 euroa.

Haminassa myytyjen asuntojen hinnat vaihtelevat eniten. Syynä on asuntokauppojen vähäinen määrä.

Kotkassa vuoden 2006 hintapiikki selittyy sillä, että ko. vuonna Kotkaan valmistui uusia kerrostaloja. Vuokra-asuminen on Kotkassa yleisempää kuin muissa Kaakkois-Suomen kunnissa.

Hinnat karkasivat Lappeenrannassa jo 70-luvulla

Lappeenrannassa kaksioiden hinnat ovat nousseet koko vuosikymmenen, ja ovat nyt asunnon kunnosta ja iästä riippuen karanneet 30 000 – 70 000 euron päähän muiden Kaakkois-Suomen kaupunkien hinnoista.

Viime vuonna myytyjen vanhojen kerrostalokaksioiden keskihinta oli Lappeenrannassa 105 250 euroa. Uusista kerrostalokaksioista pyydetään yli 200 000 euroa.

– Tärkein asunnon hintaan vaikuttava tekijä on sijainti. Suurin osa Lappeenrannassa myynnissä olevista kaksioista sijaitsee keskustassa, sanoo lappeenrantalainen kiinteistönvälittäjä Terttu Finska.

Erot vanhojen asuntojen hinnoissa selittyvät muun muassa sillä, että kalleimmissa kohteissa linja- ja julkisivuremontit on jo tehty.

Yli 40 vuotta alalla ollut Finska kertoo, että muista Kaakkois-Suomen kaupungeista poikkeava hintakehitys alkoi Lappeenrannassa jo 1970-luvulla.

Lappeenranta eroaa Kaakkois-Suomen muista kaupungeista myös siinä, että kaupunkiin rakennetaan jatkuvasti uusia kerrostaloja. Uusien kerrostalokaksioiden myyntihinnat ovat yli 200 000 euroa. Uustuotanto nostaa myös myytyjen asuntojen keskihintoja.

Lähteet: www.asuntojenhinnat.fi