Aito avioliitto -yhdistys kampanjoi uuden avioliittolain muuttamiseksi – Seinäjoen seurakunta keskeytti lappujen jakamisen tiloissaan

Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -yhdistys jakoi vapaahtoisten voimin esitteitä ympäri Suomea. Etelä-Pohjanmaalla lappuja jaettiin äitienpäivälounaan yhteydessä seurakuntakeskuksen tiloissa. Tilanne aiheutti pahennusta ja hämmennystä, sillä lupaa lappujen jakamiselle ei ollut seurakunnasta myönnetty.

Kotimaa
Hääpari kakkukoriste.
Yle

Sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnassa viime vuoden marraskuussa. Nyt nimiä kerätään kansalaisaloitteeseen tämän lakialoitteen kumoamiseksi. Kansalaiskeräyksen taustalla on Aito avioliitto -yhdistys, joka tekee työtä myös Etelä-Pohjanmaalla vapaaehtoisvoimin.

Viikonloppuna yhdistyksen esitteitä jaettiin esimerkiksi Ylistarossa seurakunnan tiloissa äitienpäivälounaan yhteydessä, jonka järjestäjä oli Herättäjä-yhdistys. Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salon mukaan tilanne tuli yllätyksenä ja lupaa lappujen jakamiselle ei ollut kysytty etukäteen.

– Tilanne tuli aika äkkiä, johon johtava kappalainen puuttui ja pyysi, ettei sisätiloissa jaettaisi tätä tiedotetta, Jukka Salo toteaa.

Tilanne tuli yllätyksenä myös lounaan järjestäneelle Herättäjä-Yhdistykselle. Salo aikoo keskustella kaikkien alueen kappalaisten kanssa ja selvittää, onko kampanjointia tapahtunut muissakin seurakunnan tilaisuuksissa. Kokonaistilanteen selvittyä hän aikoo olla yhteydessä myös Aito avioliitto -yhdistykseen. Salon mukaan seurakunnan tiloissa ei saa kampanjoida minkään asian puolesta tai vastaan.

– Ne ovat kansalaisaktiivisuutta, jota suoritetaan muualla. Seurakunta toimii omalla tavallaan ja levittää omaa julistustaan, Salo toteaa.

Ei tarkkaa ohjeistusta nimien keräämiseen

Aito Avioliitto ry:n tiedotussihteeri Pasi Turusen tietojen mukaan Ylistaron äitienpäivälounaalla tapahtunut lappujen jakaminen on ensimmäinen tapaus, joka on herättänyt negatiivista keskustelua. Pääsääntöisesti palaute on ollut positiivista.

– Olemme hyvin iloisia siitä, että tavalliset ihmiset aktivoituvat ja ottavat asian omakseen. Uskoisin, että tällaiset seurakunnassa tapahtuvat tilaisuudet ovat, kun puhutaan luterilaisesta seurakunnasta, hyvin luontevia paikkoja, ottaen huomioon luterilaisen kirkon avioliittoteologian, joka on perinteisen avioliiton kannalla, Turunen toteaa.

Turunen ei pidä pahana asiana, jos pienessä pöytäkunnassa keskustellaan asiasta. Turusen mukaan olisi kuitenkin suotavaa, jos lupa saataisiin esimerkiksi paikalliselta kirkkoherralta. Liiallista vastakkainasettelua hän haluaa välttää.

– Tarkoituksena ei ole provosoida tällaisia tilanteita, jotka sitten koetaan kummalliseksi, Turunen toteaa.

Lappujen jakamiseen on annettu yleisluontoista ohjeistusta.

– Ei me hirveän tarkkoja ohjeistuksia ole annettu, koska tämä perustuu kansalaisten omaan aktiivisuuteen ja miten he vaikuttavat omissa ystäväpiireissään ja kontaktiverkoissa, joita heillä on, Turunen kertoo.

Aito avioliitto ry:n kansalaisaloitteeseen tarvitaan vähintään 50 000 nimeä, jotta avioliittolaki otettaisiin eduskunnassa uudelleen käsittelyyn. Keräysaikaa on 29. syyskuuta asti.

Artikkelin otsikkoa muutettu 13.5.2015 klo 12.53