Hyppää sisältöön

Parsa tykkää vesikylvyistä – ja suolisto tykkää parsasta

Kevät on parsa-aikaa, ja suomalaiset ovatkin vähitellen innostuneet entistä enemmän tästä napakasta tuttavuudesta. Mutta miten parsa piristetään ruokapöytään, ja onko parsalla sukupuoliviettiä kohottava vaikutus?

Kotimaista parsaa Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Egyptiläiset tunsivat parsan jo 5 000 vuotta sitten. Kreikkalaisille parsa on ollut lääkekasvi. Nykyihmiselle tankoparsa on nimenomaan kevään kausiherkku.

Suomessakin parsaa viljellään jonkin verran, joskin kotimaista parsaa saadaan vielä tovi odottaa. Kaupasta parsaa toki saa tuoreenakin, mutta kasvikset ovat matkanneet lähikauppaan Euroopasta tai jopa kauempaa, kuten Perusta.

Euroopan perinteiset parsaseudut löytyvät Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä, Hollannista ja italiasta.

Biologi, filosofian tohtori, ravintovalmentaja ja Turpaduunari-blogaaja Christer Sundqvist kehuu vitamiinirikasta parsaa.

– Se on erityisen hyvä suoliston toiminnalle. Jos yhdistän parsan johonkin terveysväitteeseen, niin se on suoliston terveyttä edistävä.

Parsa on mainittu myös sukupuoliviettiä kohottavien kasvisten listalla. Tätä ominaisuutta Sundqvist ei suoralta kädeltä vahvista, mutta lääkekasvin ominaisuudet parsasta toki löytyvät.

– Sitä on käytetty vuosituhansien ajan lääkekasvina. Siinä on foolihappoa, C-vitamiinia ja K-vitamiinia, Sundqvist luettelee.

Kotimaiset Kasvikset (siirryt toiseen palveluun)-nettisivuilta löytyy lisää tietoa parsasta. Foolihapon lisäksi siitä löytyy muitakin B-ryhmän vitamiineja. Parsassa on myös beetakaroteenia, ja se on hyvä kaliumin ja kuidun lähde. Parsan sanotaan myös poistavan kehosta nestettä.

Kuva: Banana Shock Ltd

Kotimainen parsa odottaa lämpöä

Viileä sää hidastaa tällä hetkellä kotimaisen parsan kasvua. Parsa kyllä nostaa päätään mullasta, mutta lämpöä ei ole vielä tarpeeksi, jotta sitä saisi jo pöytään asti, kertoo parsaa Hauholla viljelevä Kalle Tapola.

Tapola kertoo, että parsa kyllä kasvaa vauhdilla, jopa päivässä, kunhan lämpö vain nousee lähelle kahtakymmentä astetta.

Kaikki parsa mitä tulee, niin kaikki menee.

Kalle Tapola

– Viime vuonna oli 20. toukokuuta, kun ensimmäiset niput kerättiin. Siitä se sitten alkoikin niin, että parsaa rupesi tulemaan, eikä siihen oikein taukoa tullutkaan.

Maanviljelijä Kalle Tapola kertoo, että kotimainen parsa on viime viiden vuoden aikana nostanut arvostustaan – kiitos kokkiohjelmien.

– Yleensäkin parsansyönti on lisääntynyt. Parsareseptejä on tosi paljon joka paikassa, ja tietysti tämä kotimaisuus on selvästi viiden vuoden aikana tullut niin, että ihmiset haluavat kotimaista ruokaa. Se näkyy kyllä parsassakin. Kaikki parsa mitä tulee, niin kaikki menee.

Kalle Tapola laskeskelee, että Suomessa parsankasvattajien määrä jää alle 20 viljelijän. Hauholla Tapoloiden pellolla parsaa kasvaa vajaan hehtaarin alalla.

"Parsa haluaa vettä"

Suomessa parsaa on mahdollista saada tuoreena pellosta touko-kesäkuussa.

Jos parsa on rahdattu kauempaa, on tuoreen parsan nostamisesta kulunut vähintäänkin tovi. Parsaa voi kuitenkin piristää kylmällä vedellä. Jotkut leikkaavat parsasta puumaisen tyviosan pois ja laittavat parsat yöksi pystyyn veteen lepäämään.

Aina välillä käyttää vedessä, mutta vedessä parsaa ei saa säilyttää.

Kalle Tapola

Tapola suosittelee toisenlaista keinoa. Ensinnäkin puumainen osa kannattaa jättää parsaan ja leikata se pois vasta silloin, kun parsan valmistaa ruuaksi. Eikä parsaa kannata pitää koko ajan vedessä, vaan vain käyttää välillä kylmässä vedessä.

– Parsa haluaa vettä. Nytkin esimerkiksi jos näitä ulkomaisia parsoja ostaa, ja kun tulee kotiin, käyttää kylmässä vedessä ja pistää jääkaappiin kuivaan tai pyyhkeen sisään.

– Siis aina välillä käyttää vedessä, mutta vedessä parsaa ei saa säilyttää. Mutta antaa sille kylmiä vesikylpyjä, siitä se tykkää, Kalle Tapola vakuuttaa.

.
.