1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hyödynnä pihasi maanvaivat lautasella – horsmat ja voikukat taipuvat moniksi herkuiksi

Martan ohjeilla pyöräytät rikkakasveista lisäkkeen kalalle tai vaikka aamupalasmoothien.

Kuva: Piia Petäjäjärvi

Jos olet harmitellut nurmikolla rehottavia voikukkia, navetan takana vellovaa nokkospöheikköä tai ojanpenkkaa valtaavia maitohorsmia, niin ehkäpä kemiöläisen saariston martan vinkit saavat sinut muuttamaan mieltäsi näiden rikkakasvien osalta.

Maitohorsma on nimittäin maistuva lisä vihreään salaattiin tai oiva ja helppo lisäke vaikkapa paistinkalalle. Vaaksan mittaiseksi nousevat horsmat tarvitsevat vain nopean kuullotuksen voisulassa sekä ripauksen suolaa ja pippuria ja lisäke on valmis.

– Maitohorsmaa ovat jotkut kutsuneet suomalaisen villiparsaksi. Tosin se ei vaadi edes kypsennystä, nopea pyöräytys voisulassa pannulla tai kattilassa riittää, Piia Petäjäjärvi neuvoo.

Hän kuvailee horsman makua leppeän napakaksi.

Myös horsman kukinnot ovat sellaisenaan syötäviä, mutta kun varsi kasvaa vaaksan mittaa pidemmäksi ja kasvi alkaa tehdä lehtiä, sen maku hieman kitkeröityy.

Toinen klassikko on nokkonen, josta moni hauduttaakin teen tai höystää lettutaikinan.

– Tuoreena käytän sitä keittoon, ja munaruokiin se sopii loistavasti. Laitankin sitä tuoreena munakkaan sekaan. Kuivattu nokkonen on myös helppo ja terveellinen lisä vaikkapa sämpylätaikinaan, puuroon, viiliin ja jogurttiin. Useimmiten keitän tuoreista nokkosista kuitenkin sopan, ja mielestäni se on vielä parempaa kuin pinaatti. Lisäkkeeksi sopii siihenkin keitetyt kananmunat, Petäjäjärvi luettelee.

Voikukkasmoothiella päivä käyntiin

Myös voikukka on syömäkelpoinen kukintoineen kaikkineen. Voikukan lehdet sopivat salaatin jatkeeksi tai vaikkapa smoothieen, joka syntyy banaanista, avokadosta, hunajasta, sitruunamehusta, lirauksesta vettä ja kourallisesta nokkosta sekä kourallisesta voikukan lehtiä. Blenderissä sekoitus ja koristeeksi käy voikukan kukinto, jonka senkin voi pistää poskeen.

Voikukkasmoothie. Kuva: Piia Petäjäjärvi

– Olen myös käyttänyt voikukan nuppuja liharuokien lisäkkeenä, ne olen fritannut pannulla. Nuput sopivat myös salaattiin, Petäjäjärvi kertoo keittiöpuuhistaan.

Myös varsi on syötävissä, mutta parhaimpia ovat voikukan lehdet. Ja mitä pienemmät lehdet, sen parempi maku.

– Myös koivunlehdet kannattaa hyödyntää, niistä saa koristeita vaikkapa mahladrinkkiin. Lisäksi ne maistuvat hyviltä smoothiessa tai puurossa. Olen pureskellut myös sellaisenaan pihlajansilmuja, ne maistuvat ihan mantelilta, Petäjäjärvi toteaa.