Omalaatuisen "renessanssiruhtinaan" taide täyttää Kuopion taidemuseon – lähes kirjaimellisesti

Poikkeuksellisen tuottelias taiteilija Risto Vilhunen eli Leonardo da Vilhu värittää Kuopion taidemuseon näyttelyitä tänä vuonna. Keskiviikkona avautuu taiteilijan omista töistä koottu näyttely ja syksyllä näytille pääsevät Vilhusen valtavasta taidekokoelmasta lahjoitetut piirrokset.

kuvataide
Taiteilija kuvassa.
Taiteilija Leonardo da Vilhu esitteli töitään tiistaina.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion taidemuseoon on koottu mittava näyttely Risto Vilhusen eli Leonardo da Vilhun töistä. Kuopiolaislähtöinen taidemaalari ja innokas taiteenkerääjä Vilhunen täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

Intendentti Marja Lounin mukaan keskiviikkona avautuvassa juhlanäyttelyssä on teoksia Vilhun pitkältä uralta aina opiskeluvuosista nykypäviään saakka. Osa töistä on lainassa Vantaan taidemuseossa, jonne poikkeuksellisen tuottelias taiteilija on lahjoittanut peräti 6 000 työtä.

– Jokainen työ on ihan oma juttunsa. Sillä hetkellä kun työn on tehnyt, rakastuu aina siihen, mutta myöhemmin sillä ei ole mitään merkitystä, Vilhunen itse miettii.

Soitan samoilla lauteilla Rolling Stonesin kanssa.

Risto Vilhunen alias Leonardo da Vilhu

Määrällisesti eniten Vilhus-näyttelyssä on hänen poptaideteoksiaan, joihin hän profiloitui 1960-luvulla. Sitä ennen hän teki muun muassa kubistisluontoisia Kuopio-näkymiä. Vuonna 1972 Vilhunen vieraili Italiassa ja vaikuttui maan taiteesta siinä määrin, että ryhtyi itsekin maalaamaan perinteisiä maisemamaalauksia. Sen jälkeen hän on palannut poptaide- ja sarjakuvahenkisiin töihin.

– 20-vuotiaana minua verrattiin Andy Warholiin, Robert Rauschenbergiin ja Roy Lichtensteiniin. Täällä on joitain kollaaseja, ihan samaa tasoa näiden pellejen kanssa. Voi sanoa että ikään kuin soitan samoilla lauteilla Rolling Stonesin kanssa, Vilhunen sanoo.

"Jumalattoman hyvää työtä"

Myöhemmin tänä vuonna Kuopion taidemuseossa tulee näytille muiden taiteilijoiden töitä Vilhusen omista kokoelmista. Syksyllä avautuu Da Vilhun kokoelmasta koottu suomalaisten piirtäjien näyttely.

Innokas taiteenkerääjä lahjoitti kokoelmansa museolle vuonna 2010.

– Mulla on elävänä taiteilijana ehkä maailman suurin kerätty kokoelma, nyt yhteensä 5 300 teosta, Vilhunen laskee.

Lahjoitusten luetteloinnissa onkin Kuopion taidemuseossa melkoinen urakka. Intendentti Marja Louni kertoo, että tähän mennessä on luetteloitu 2 990 teosta.

– Ja iso pino niitä on odottamassa.

Osaa lahjoitetuista teoksista säilytetään edelleen Vilhusen kotona. Lisäksi hän on lahjoittanut maya- ja inkaesineistöä Vantaan kaupunginmuseoon.

– Eihän teillä koskaan olisi niitä ulkomaisia taiteilijoita (ilman lahjoituksia). Mutta se on minulle onni, nämä ovat tehneet jumalattoman hyvää työtä. Jonnekin muualle kun olisin lahjoittanut niin ne olisivat varaston hyllyissä. Ja nyt niitä on jatkuvasti lainattukin, Vilhunen kiittää.