1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinalaiset kokkiopiskelijat tuovat uusia makuja piirakkamaakuntaan

Ryhmä kiinalaisia kokkiopiskelijoita opettajineen on parhaillaan vierailulla Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Joensuussa. He tuovat piirakkamaakuntaan maistiaisia pekingiläisestä keittiöstä ja vievät mukanaan ripauksen itäsuomalaisesta makumaailmasta.

Kotimaan uutiset
Kiinalaisia kokkiopiskelijoita opettajineen vierailulla Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Joensuun Niskalassa.
Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan ammattiopiston Joensuun Niskalan opetuskeittiössä kävi tiistaina ennen puoltapäivää iloinen puheen porina kiinaksi.

Ryhmä pekingiläisiä kokkiopiskelijoita opettajineen viimeisteli ateriaa, jossa on tarjolla perinteisiä kiinalaisia ruokia muun muassa kanaa ja katkarapuja.

Parin viikon aikana kiinalaiset ovat tietenkin ehtineet tutustua myös suomalaiseen makumaailmaan ja samalla kiertää pohjoista maata.

Joensuusta he ovat reissanneet muun muassa Turkuun Taitaja2015-kilpailuun ja käyneet Rovaniemellä. Keittiön puolella on tehty esimerkiksi lihamakaronilaatikkoa, poronkäristystä ja kesäkeittoa.

"Hyvin maittavia makuja"

Menossa on vastavierailu, sillä joensuulaiset opiskelijat opettajineen matkasivat maalis-huhtikuussa kuukauden Kiinassa.

Tänä keväänä kokiksi valmistuvalle Saimi Pulkkiselle Kiinan reissu oli unohtumaton kokemus. Ruoan lisäksi oppi myös kulttuurista.

Paljon syödään kasviksia, riisiä ja ruoka on vähäsuolaista.

Saimi Pulkkinen

– Kuukauden aikana kerittiin totta kai vierailla kaikki nähtävyydet, mutta myös oikein paneutua kiinalaiseen tapaan elää ja syödä.

Saimi Pulkkinen kertoo, että päällimmäiseksi ammatilliseksi opiksi matkalta jäi terveellinen ruoanlaitto.

– Siellä on ihan eri tavalla lihaa ja paljon syödään kasviksia, riisiä ja ruoka on vähäsuolaista. Hyvin maittavia makuja.

Aina oppii jotain uutta

Lehtori Jorma Puranen kertoo, että pohjoiskarjalaisten ja kiinalaisten yhteistyölle toivotaan jatkoa. Pilotti käynnistyi noin vuosi sitten rehtoreiden vierailuilla.

– Toivottavasti tästä tulee pitkä yhteistyökuvio.

Toivottavasti tästä tulee pitkä yhteistyökuvio.

Jorma Puranen

Purasen mukaan kiinalaiset ovat erittäin kiinnostuneita suomalalaisesta ruoasta ja puhtaasta mausta. Puranen lainaa kiinalaisilta opetustyöhönsä uuden makumaailman.

– Tuoreet raaka-aineet, nopea wokkaus eli ei kypsennetä liian pitkään, joten vitamiinit pysyy ruoassa.

– Erilaisia ruoanvalmistustekniikoita. Siellä esimerkiksi kala käsitellään ihan eri lailla kuin meillä, lehtori Puranen kertoo.

Ensi viikolla kiinalaiset kokit pääsevät tutustumaan, miten kolmen eri ravintolan ammattikeittiöissä tehdään töitä.

Kansainvälisyys on tarttunut jo tiukasti Saimi Pulkkiseen.

Valmistumisen jälkeen nuori kokki lähtee kolmeksi kuukaudeksi töihin Espanjaan. Siellä häntä odottaa pesti tapas-ravintolassa Seviljassa.

Lue seuraavaksi