1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suuntaa katse maahan – kevään ruokasienet kerätään nyt

Kori esille, kumisaappaat jalkaan ja sieniveitsi valmiiksi! Kevään ruokasienikausi on nyt parhaimmillaan Uudellamaalla.

luonto
Korvasieni.
Korvasienet viihtyvät esimerkiksi hakkuualueilla.Lauri Jokela, Kuusa

Sienisadon määrä vaihtelee vuosittain. Tänä keväänä tasainen sademäärä ja sopiva lämpötila ovat saaneet sienet putkahtelemaan pintaan eteläisessä Suomessa.

– Satokausi on alkanut jo noin kuukausi sitten. Sienitilanne näyttää tänä keväänä todella hyvältä, sillä moni laji on runsaslukuinen, kertoo Suomen Sieniseuran varapuheenjohtaja, biologi Tea von Bonsdorff-Salminen.

Bonsdorff-Salmisen mukaan ruokasieniä haluavan kannattaa tänä keväänä etsiä koriinsa korvasieniä, huhtasieniä ja poimukellomörskyjä.

Korvasieniä löytää avohakkuuaukeilta, poimukellomörskyjä haavikoista. Huhtasieniä etsivän ei välttämättä tarvitse suunnata kauas, sillä ne viihtyvät pihoilla käytetyssä puuhakkeessa.

Kevätsienestykseen on herätty – netissäkin

Perinteisenä sienestysaikana pidetyn alkusyksyn lisäksi ihmiset ovat vähitellen löytäneet myös kevätsadon.

– Tällaisina keväinä kun satoa on runsaasti, heräävät ihmiset sienestämään. Ihmiset myös jakavat nykyään kuvia löydöistään sosiaalisessa mediassa, mikä innostaa lisää ihmisiä keräilemään, iloitsee Bonsdorff-Salminen. Sienten satokausi kestää Suomessa huhtikuusta jopa marraskuulle saakka.

Biologi kuitenkin muistuttaa innokkaita keräilijöitä sienimyrkytyksen vaarasta. Kun tuntemattomat lajikkeet jättää metsään, voi herkullisista sienistä nauttia hyvillä mielin.

Lue seuraavaksi