Avustustyöntekijä Nepalin uudesta järistyksestä: "Moni ehti jo kokea olonsa turvalliseksi"

Tiistaina sattuneen maanjäristyksen jälkeen Nepalin telttaleirit tulevat olemaan täynnä, Punaisen Ristin avustustyöntekijä kertoo Kathmandusta.

Ulkomaat
Kathmandulaismiehet etsivät avointa paikkaa, kun uusi manjäristys ravisutti Nepalia tiistaina.
Kathmandulaismiehet etsivät avointa paikkaa, kun uusi maanjäristys ravisutti Nepalia tiistaina.Mast Irham / EPA

Nepalin tiistain maanjäristys oli niin voimakas, että kaikkien vaistomainen ensireaktio oli juosta välittömästi ulos, kertoo Punaisen Ristin avustustyöntekijä Nina Svahn, joka työskenteli hotellin ala-aulassa Kathmandussa järistyksen iskiessä.

– Itsekin lähdin siitä ilman kenkiä paljain varpain kadulle, Svahn kertoo Yle Uutisille.

Punaisen Ristin saamien tietojen mukaan uusi maanjäristys on jälleen aiheuttanut talojen sortumisia ja vaatinut useita kuolonuhreja, Svahn sanoo. Pahimpien tuhojen uskotaan osuneen samoille alueille kuin kahden viikon takaisessa järistyksessä.

Kartta Nepalin maanjäristyksestä.
Yle Uutisgrafiikka

Svahnin mukaan monet paikalliset olivat jo ehtineet kokea olonsa turvalliseksi ja palata koteihinsa, jotka olivat hädin tuskin pystyssä.

– Ja nyt sitten tämä uusi 7,3 magnitudin järistys on romahduttanut juuri näitä taloja, Svahn kertoo.

– On aivan selvää, että telttaleirit ja pressut, joiden alla ihmiset ovat yöpyneet, tulevat olemaan aivan täynnä.

Svahnin mukaan yhteydet Nepalin maakuntiin olivat heikot jo ennen uutta maanjäristystä, ja nyt kulku maakuntiin vaikeutuu entisestään. Tilannetta auttaa kuitenkin se, että avustusjärjestöt ovat jo ehtineet saada työntekijöitä ja aputarvikkeita eri puolille Nepalia.