Lapin amk ainoana Suomesta mukana miljoonahankkeessa kehittämässä pilvipalveluita teollisuuden kunnossapitoon

Teollisuuden laitteissa ja koneissa on jo älyä ja tekniikaa, mutta laitteet eivät ole verkottuneet keskenään. Lapin amk on päässyt mukaan verkostoon, joka haluaa muuttaa tämän ja viedä teollisuuden kunnossapitopalvelujen tiedot pilveen.

Kotimaa
Lapin AMK -teksti ammattikorkeakoulun rakennuksen ovessa.
Antti Heikinmatti / Yle

Lapin ammattikorkeakoulu on päässyt mukaan laajaan eurooppalaiseen tutkimushankkeeseen teollisen internetin kehittämiseksi. Se on ainoana suomalaisena korkeakouluna mukana yli 30 miljoonan euron projektissa.

Mantis-hankkeen tarkoituksena on kehittää ohjelmistoalusta teollisuuden kunnossapidon tarpeisiin, verkottaa ja siirtää kunnossapidon kannalta tärkeää dataa pilvipalveluihin.

– Kodeissa langaton tiedonsiirto on jo nykypäivää, mutta teollisuudessa vedetään vielä mieluummin piuha, kuvailee projektissa mukana oleva Antti Niemelä Lapin ammattikorkeakoulusta.

Mantis-hankkeessa kehitetään ratkaisuja muun muassa ajoneuvojen, terveydenhuollon laitteiden ja tuulivoimaloiden ennakoivaan kunnossapitoon. Lapin ammattikorkeakoulussa tutkimus tapahtuu Kemin Digipoliksessa.