Odotettavissa rajuja sääilmiöitä – el Niño nousee Tyynellämerellä

Säätieteilijät uskovat, että el Niño -ilmiö voimistuu loppuvuonna kohtalaisen voimakkaaksi. Tämä merkitsee runsaita sateita Eteläiseen Amerikkaan, ja pahenevaa kuivuutta Kaliforniaan ja Australiaan.

Kuva: Jaime Avalos / EPA

Muutaman vuoden välein toistuva el Niño -sääilmiö on voimistumassa Tyynellä Valtamerellä, kertoo Australian ilmatieteen laitos. Edellisen kerran vastaava sääilmiö nähtiin Tyynenmeren alueella viitisen vuotta sitten.

Ilmiön alkamista on povattu jo vuoden ajan, mutta nyt säätieteilijät uskovat ilmiön päässeen käyntiin. Sen uskotaan voimistuvan varsinkin loppuvuonna kohtalaisen voimakkaaksi.

El Niñoksi kutsuttu ilmiö johtuu siitä, että Tyynellämerellä idästä länteen puhaltavat pasaatituulet laantuvat, jolloin meriveden pintalämpötila nousee varsinkin Etelä-Amerikan luoteisosassa. Ilmiö kestää yleensä runsaan vuoden.

El Niñolla on huomattavia vaikutuksia säätilaan suuressa osassa maapalloa, sillä se muuttaa voimakkaasti sademääriä ja lämpötiloja. Varsinkin maataloudesta riippuvaiset maat ovat el Niñon aikaan vaikeuksissa.

Yleensä el Niño aiheuttaa tavanomaista voimakkampia sateita itäisellä Tyynellämerellä ja Etelä-Amerikassa. Samaan aikaan Yhdysvaltain lounaisosassa ja Eteläisessä Afrikassa on tavanomaista kuivempaa. Myös Australiassa sademäärä voi romahtaa tärkeillä maatalousalueilla Queenslandissa ja New South Walesissa.

Edellisen el Niñon aikana kuivuus oli ankaraa mm. Filippiineillä, Brasiliassa ja Equadorissa. Meksikossa taas koettiin erittäin voimakkaita tulvia ja Yhdysvalloissa lumimyrskyjä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Säätutkijat pohtivat, vaikuttaako el Niño Suomen säihin. Toistaiseksi selkeää vaikutusmekanismia ei ole löydetty.