Anvian 133 vuotta itsenäisenä puhelinyhtiönä katkolla

Pohjalaisen itsenäisen teleliiketoiminnan pitkä historia on mahdollisesti päättymässä Anvian yhtiökokouksessa. Helsinkiläinen Elisa haluaa ottaa Anvian haltuunsa ja sulauttaa sen toiminnot omiinsa. Anvian henkilöstö kerää valtakirjoja työpaikkojensa säilyttämiseksi ja Anvian johto järjestelee omistuksia Elisan valta-asemaa vastaan.

talous
Anvian tietoverkon konehuone.
Mirva Korpela / Yle

Anvian juuret ulottuvat yli 130 vuoden taakse. Vuonna 1882 Vaasassa paikalliset liikemiehet perustivat Waasan Telefooniyhdistyksen. Etelä-Pohjanmaalla puhelinyhtiön toimintaa viriteltiin 1890-luvun alussa Seinäjoella, Ilmajoella ja Ylistarossa. Kokkolan Telefooniyhtiö syntyi 1912.

Kolmen kaupungin puhelinyhtiöt keräsivät hiljalleen kymmenet kunnalliset puheliyhtiöt siipiensä suojiin. Vuonna 1989 Vaasan Puhelin ja Etelä-Pohjanmaan Puhelin fuusioituivat Vaasan Läänin Puhelin Oy:ksi. Kokkolan Puhelin tuli mukaan VLP-konserniin muutaman vuoden kuluttua.

Anviaksi yhtiö nimettiin vuonna 2008. Yhtiön toimintaan olivat tulleet televisio-, tietoteknologia- sekä turvapalvelut. Anvia kehittyi teleyhtiöstä monialaiseksi konserniksi.

Valtausyritykset alkavat

Jos tämä ulos menee niin palvelut heikkenee.

pääluottamusmies Pertti Kulkula

Valtakunnallisiksi pyrkivät teleyhtiöt ryhtyivät valtaamaan ja ostamaan maakuntien puhelinyhtiöitä vuosituhannen vaihteessa. Helsingin Puhelin muuttui Elisaksi ja kaappasi alkupaloiksi muun muassa Tampereen, Jyväskylän ja Joensuun puhelinyhtiöt.

Anvian ensimmäinen valtausyritys koettiin keväällä 2009. DNA hankki haltuunsa 18 prosenttia Anvian osakekannasta. Valtausyritys epäonnistui pohjalaisten ankaran vastustuksen takia. Pohjanmaalla rintama pysyi tällä kerralla yhtenäisenä.

Nyt Anvian on valtaamassa Elisa. Elisan valtausyritys käynnistyi viime syksynä, kun Etelä-Pohjanmaan keskeiset yritykset yllättäen myivät sille hallussaan olevat osakkeet. Pohjalaisten rintamasta lähtivät Etelä-Pohjanmaan Osuuspankki, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Ilkka, Atria ja Itikka sekä voimayhtiö Katternö Group.

Elisa on tämän jälkeen pyrkinyt vahvistamaan otettaan Anviasta tarjoutumalla ostamaan myös pienomistajien osakkeita. Ensimmäinen osto avattiin heti syksyllä ja toinen nyt keväällä. Elisa sai haltuunsa myös valtion omistuksessa olleet osakkeet. Elisan omistus on yhtiökokouksen alla lähellä kolmannesta Anvian osakkeista.

Torjunta käynnissä

Tyytyväinen voin olla osakkaiden tukeen.

pääluottamusmies Pertti Kulkula

DNA:n nurkkausvaiheessa Anvian henkilöstö ryhtyi puolustamaan työpaikkojaan. He keräsivät tuhansia valtakirjoja yhtiökokoukseen ja torjuivat yhdessä muiden pohjalaisten aktivistien kanssa DNA:n valtausyrityksen.

Anvian osakkaita on noin 40 000. Nyt Anvian itsenäisyyden puolustajilla tilanne on edellistä kertaa haastavampi. Rivistä puuttuvat merkittävät pohjalaiset yritykset.

Anvian johto hankki näiden tilalle tukea sijoitusyhtiö S4F Holding Oy:stä. Anvian ja sijoitusyhtiön välisten osakekauppojen myötä S4F-ryhmän osuus Anviasta nousi reiluun kahteentoista prosenttiin yhdessä ryhmään kuuluvan Lounea Oy:n kanssa. Lounea on Lounais-Suomen teleoperaattoriyritys.

Anvian henkilökunta on osallistunut valtakamppailuun jälleen keräämällä Anvian osakkailta valtakirjoja. Toimihenkilöiden pääluottamusmies Pertti Kulkula kertoo, että kerättyä on saatu tuhansia valtuutuksia. Osa valtakirjoista on jo vuoden 2009 DNA:n valtausyrityksen aikana kerättyjä.

Anvian yhtiökokous järjestetään keskiviikkona 20.5. Seinäjoella.