Skorpionilta piikki pois pyllystä ja öljyä pannulle – toukatkin menevät alas kuin juustonaksut

Varo myrkyllisiä piikkejä ja karvajalkoja, mausta ja paista oliiviöljyssä, niin proteiinipommi on valmis. Hyönteisharrastajan mukaan maailmalla matkaajan kannattaa kokeilla syödä toukkia ja kuoriaisia. Suomessa hyönteisruokaa ei voi vielä myydä.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Hämeenlinnalainen Pekka Lunnikivi on reissuillaan maistellut eri tavalla valmistettuja hyönteisiä.

Etelä-Afrikassa hän sai baarissa naposteltavakseen kehrääjän toukkia.

– Kun tilaat olutta, saat mukillisen niitä toukkia siihen pöydälle. Ne muistuttavat juustonaksuja sekä maultaan että ulkonööltään. Semmoisia käyriä, keltaisia pikkusormen mittaisia kippuroita, kuvailee Lunnikivi.

Kun tilaat olutta, saat mukillisen niitä toukkia siihen pöydälle

Pekka Lunnikivi

Syötäväksi kelpaavat hyönteiset ovat tällä hetkellä kuuma puheenaihe maailmalla.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO totesi raportissaan vuonna 2013, että hyönteisten kasvattaminen ihmisten ruokavaliota varten on varteenotettava keino ravinnon saamiseksi ja maailman ruokaturvan parantamiseksi tulevaisuudessa.

– Hyönteisten kasvattaminen jatkossa ruoaksi on ehkä ihan pakollinen tilanne. Iso määrä ihmisiä maapallolla käyttääkin niitä ravinnnoksi, miettii Lunnikivi ja myöntää, että mielikuva mehevästä toukka-ateriasta saa harvemmin kenenkään suuta vettymään.

Hyönteisistä ihminen voisi kuitenkin saada ravintoonsa proteiinia, jolla on pieni hiilijalanjälki.

Kieritä toukka mausteissa ja paista öljyssä

Pekka Lunnikivi on hämeenlinnalainen luontoasiantuntija. Miehellä on yksityismuseossaan hyönteisvitriinejä, joista hän esittelee syötäväksi kelpaavia sirkkoja ja turilaita sekä muita hyönteiseläviä.

– Skorpionejakin voi syödä, kun siltä otetaan isot sakset ja piikki pyllystä pois, ettei syöjä saa myrkkyjä itseensä. Peukalon kokoinen keskiruumis sisältää sisäkaluja. Kun tämä paistetaan öljyssä, se muuttuu steriiliksi. Hyvät mausteet niin kyllä maistuu, lupaa Pekka Lunnikivi.

Skorpionejakin voi syödä, kun siltä otetaan isot sakset ja piikki pyllystä pois

Pekka Lunnikivi

Samaan vitriiniin on sijoitettu sarvijääriä, joiden sarvet saattavat olla pisimmillään  parikymmentä senttiä pitkiä.

– Sarvijäärän toukka käyttää ravinnokseeen lahoavaa puuta. Suurimmilla sarvijäärillä toukka saattaa olla yli kymmenen senttiä pitkä ja keskisormen paksuinen. Sellainen lyllerö on puhdasta proteiinia. Paista se oliiviöljyssä, niin se on aivan rapeaa ja maukasta, hyönteisharrastaja hehkuttaa.

Eläinravinnoksi hyönteisiä kasvatetaan - ihmiravinnoksi ei

Moni kotieläin Suomessa syö täällä kasvatettuja hyönteisiä, kuten jauhopukin toukkia.

– Ainakin kaikki kanarialintuja kasvattavat syöttävät näitä toukkia jo linnuillleen, tietää Lunnikivi.

Toukat kelpaavat niinikään käärmeille, liskoille ja kilpikonnille. Lunnikivi uskoo, että jauhopukin toukista voisi saada helposti ravintoa myös ihmisille.

– Niistä on kokeiltu tehdä jauhoa, jota voi käyttää kuten normaalia jauhoa. Siitä voi leipoa pullaa ja leipää. Se pitää vain jauhaa niin pieneksi, etteivät  kovat kitiiniset osat tunnu hampaissa, hymyilee Lunnikivi.

Ruokakaupan hyllystä hyönteisiä ei vielä löydä

Pekka Lunnikiven omassa keittiössä ei ole vielä valmistettu hyönteisateriaa. Kauppalistalle onkin turha kirjoittaa koppakuoriaisia tai toukkia, sillä tällä hetkellä hyönteisiä ei saa EU:n sisällä myydä elintarvikkeeksi.

–Tarvittavaa määrää hyönteisiä tai toukkia ei juuri ole Suomessa saatavilla. Siksi aterian väsääminen ei ole mahdollista kotikeittiössä. Niitä kannattaa kyllä maistaa, jos matkustaa semmoiseen maahan missä  tälläisiä on.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Lunnikivi näyttää vielä lasin taakse näytille aseteltua yli kymmensenttistä lintuhämähäkkiä. Sellaisia esiintyy muunmuassa Etelä-Amerikassa.

– Isoa hämähäkkiä pitää pyöritellä avotulella ensin, jotta hirveä määrä myrkyllisiä karvoja ja pitkät jalat palavat pois. Siitä jää pienen linnunmunan kokoinen pampula, joka on täynnä proteiiinia. Ai,ai kun on hyvää, kun sen paistaa öljyssä, nauraa hyönteisasiantuntija pilke silmäkulmassa.