1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Muurahaisleiri lähtee lipettiin metsätyömaalta – koko keon muutto on mittava urakka

Metsätyömaa tietää muurahaisille muuttoa muualle. Kirvatarhan kadotessa ja auringon porottaessa pesään tulee murkuille lähtö. Muuttomatka on hidasta hommaa, sillä muurahaiset rakentavat uuden ja vanhan kotikeon väliin pikkupesiä väliasemiksi.

luonto
Muurahaiskeko
Ville Välimäki / Yle

Lisääntyvät metsänhakkuut ovat iso uhka kekomuurahaisille. Muurahaisten hyvinvointi on tiukasti sidoksissa tiettyyn paikkaan. Mikäli pesä hakkuissa menee asumiskelvottomaksi, muurahaiset joutuvat etsimään uusia pesänpaikkoja hakkuualueiden reunoilta. Runsaasti hakatuilla alueilla muurahaiskannat eittämättä taantuvat.

Hakkuissa muurahaiset menettävät kuusten ja mäntyjen yläoksilla olevat kirvatarhansa. Pesä joutuu alttiiksi auringolle, tuuli kuivattaa sitä sisäpuolelta ja pesän lämmönsäätely menee epäkuntoon. Olosuhteistaan tarkat muurahaiset päättävät lähteä.

– Muurahaisen ruokamaat muuttuvat toisenlaisiksi ja pesä hakkuualueen keskellä on muurahaiselle vääränlainen, eroosio vaikuttaa siihen, ja sen rakenne on aivan väärä, sanoo luontoharrastaja Jouko Alhainen.

Huonosti näyttää käyvän muurahaisille jopa silloin, kun keko on metsätyömaan vieressä. Esimerkiksi Humppilassa keko ehti kasvaa vuosikymmeniä ennen kuin metsäkoneet silpaisivat viereiseen metsikköön. Vähitellen keko alkoi huveta niin, että ennen reilusti miehen mittainen ja kuusi metriä leveä keko on nyt puolta pienempi.

– Kun muurahaisen pesä on syvällä metsikössä, niin muurahaisen ruoka on ylhäällä puiden latvustossa ja oksistossa. Mutta kun pesä on avoimessa, aurinkoisessa maisemassa, niin muurahainen voi lypsää kirvojansa vain pienestä ruohikosta.

Muuttomatkalle kohti metsää

FT, yliopistotutkija Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että kun muurahaisen on pakko muuttaa, se muuttaa aina metsää kohden. Etsiessään uutta pesäpaikkaa yhdyskunta saattaa tehdä muuttoreitin varrelle väliasemia, kunnes sitten valitsevat uuden olosuhteiden perusteella.

– Pesän muuttaminen on iso urakka. Muurahainen muuttaa suhteellisen pitkiä matkoja, mutta muutto on hidasta. Muurahainen tekee vanhan ja uuden kotinsa väliin useita väliasemia, pikkupesiä, joista käsin on turvallista operoida.

Kun uusi pesäpaikka on löytynyt, ja kun siellä on riittävän suuri osa yhdyskunnasta, voi populaatio sen hyväksyä. Vasta kun pesä on hyväksi katsottu, sinne kannetaan kuningatar.

Tosin onnistuu sekin, että ihminen rakentaa muurahaiselle pesän. Humppilalainen luontoharrastaja Jouko Alhainen on tehnyt useita ja saanut muurahaiset muuttamaan.

– Onnistuin siinä sataprosenttisesti, tosin sellainen vaatii aikaa viikosta puoleentoista. Teen operaation itse niin, että harjaan pesää varovasti ja ystävällisesti harjalla alumiinilapioon ja vien lapiollisen toisensa jälkeen uuteen paikkaan. Muurahaiset sitten sitkeästi raahaavat tavaroitaan takaisin vanhaan pesään pari päivää.

– Kahdeksan, yhdeksän päivän jälkeen ne jo siirtävät itse loppuja romujaan pois vanhasta paikasta. Siinä vaiheessa, kun yhdyskunnan painopiste on uudessa pesässä, ne tottuvat uuteen paikkaan.

Lue seuraavaksi