Suomen jylhissä maisemissa on kohisevaa voimaa – katso upea video vesiputouksesta

Suomalainen luonto tarjoaa nyt runsaasti kohisevaa voimaa, jonka äärellä ihminen tuntee olonsa pieneksi. Vesiputoukset ovat näin keväällä jyhkeimmillään, kun vettä on putouksissa tavanomaista enemmän.

luonto
Vesiputous.
Puolangalla sijaitseva Hepokönkään vesiputous uhkuu keväisen luonnon voimaa. Video: Riku Karjalainen.

Vesiputoukset ovat nyt komeimmillaan. Käynnissä on tulva-aika Kainuussa sekä Pohjois-Suomessa, joten vettä virtaa tavanomaista runsaammin ja myös pienemmät vesiputoukset ovat edustavampia.

Kautta historian vesiputoukset ovat kuuluneet suosituimpiin nähtävyyksiin kaikkialla. Niagaran putouksia Pohjois-Amerikassa ihailee vuosittain lähes 30 miljoonaa ihmistä, myös Suomessa tunnetuilla luonnontilaisilla putouksilla on vuosittain tuhansia kävijöitä.

– Suunnilleen nyt on paras aika kokea ja nähdä suomalaiset vesiputoukset. Jos säät pysyvät kuivana, niin loppukesästä pienemmät vesiputoukset eivät enää säväytä. Monet putoukset ovat kuitenkin katsomisen arvoisia aina sulan aikana, sanoo espoolainen Jussi Laine, joka tuntee tarkkaan Suomen vesiputoukset.

Vesiputousten löytyminen helpottunut

Jussi Laine on perustanutnettisivuston (siirryt toiseen palveluun), jossa on lueteltu 53 suomalaista vesiputousta. Verkkosivuilla kerrotaan näiden luonnon ihmeiden synnystä, historiasta, nykytilasta, hyödyistä ja uhkaavista tekijöistä. Luettelossa vesiputoukseton luokiteltu korkeuden, virtaaman ja saavuttavuuden mukaan. Laine on antanut myös arvosanat vesiputouksille, ja lista päivittyy koko ajan.

Olen kuvannut ne ja kirjoittanut niistä omien kokemusten perusteella.

Jussi Laine

– Niitä tulee lisää sen mukaan miten karttojen ja muiden tietojen perusteella niitä löydän. Merkittävää on se, että itse olen käynyt jokaisen luona. Olen kuvannut ne ja kirjoittanut niistä omien kokemusten perusteella, kertoo Laine.

Suomalaisten kokemukset vesiputouksiin perustuvat siihen miten helposti ne ovat tavoitettavissa. Erityisesti Pohjois-Suomen, Koillismaan ja Kainuun jylhistä metsistä sekä vaarojen ja tunturien kätköistä paljastuu unohtumattomia elämyskohteita, joita luonto voi matkailijoille tarjota. Jussi Laine on saanut monia viestejä nettisivuistaan.

– Monet ovat hämmästyneet siitä miten paljon Suomessa on vesiputouksia. Retkeilijät ja monet muut ovat kiitelleet jatkuvasti uudistuvista sivuista, kertoo Laine.