1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kylmä kevät laittaa maanviljelijän suunnitelmat uusiksi

Kevätkylvöt ovat kärsineet sateista ja viileydestä. Mikäli sateiset säät jatkuvat kuten ennusteet lupaavat, toukotöihin tulee tuntuva myöhästyminen. Moni viljelijä joutuu vaihtamaan suunnitelmiaan kylmän sään pitkittyessä.

Kotimaan uutiset
Aapo Ylä-Sulkava pellollaan Kärkölässä
Aapo Ylä-Sulkava pellollaan KärkölässäHeikki Ahonen / Yle

Kevätkylvöt ovat kärsineet sateista ja viileydestä ja viljoista on kylvetty vasta muutaman prosentin luokkaa. Pro Agrian kasvutilannekatsauksen mukaan kevätkylvöjen arvioidaan olevan puolisen viikkoa jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Mikäli sateiset säät jatkuvat, kuten lähiajan ennusteet lupaavat, toukotöihin tulee tuntuva myöhästyminen.

– Hämeessä pelloilla on ollut yksittäisiä vehnän ja rapsin kylväjiä, kertoo Timo Mallinen ProAgriasta.

Maanviljelijä Aapo Ylä-Sulkava Kärkölästä on varautunut vaihtamaan viljelysuunnitelmiaan, mikäli kylmä sää pitkittyy.

– Tällä tilalla on härkäpapu, valkuaiskasvi ollut kylvössä ja se vaatisi pitkän kasvuajan. Jos on myöhäinen kevät, niin tuotannolliset riskit kasvavat ja sitten ehkä joudutaan kasvilajeja vaihtamaan ja todennäköisesti härkäpapu tänä vuonna jää kylvämättä, Ylä-Sulkava toteaa.

Kevätviljoista on kylvetty vasta 5–20 prosenttia. Parhaiten kylvöt ovat edenneet Varsinais-Suomessa, missä kevätviljoista on kylvetty kolmannes. Pohjois-Suomessa joudutaan vielä odottamaan peltojen kuivumista. Muun muassa Pohjois-Kainuun pellot ovat vielä lumen peitossa.

Todennäköisesti härkäpapu tänä vuonna jää kylvämättä

Aapo Ylä-Sulkava

Syysviljakasvustojen talvituhot jäivät hyvin vähäisiksi, ja uusintakylvöjä joudutaan tekemään ainoastaan pahimmin märkyydestä kärsineillä lohkoilla. Syysöljykasvikasvustot näyttävät selviytyneen normaalisti talvesta. Tavanomaista parempia kasvustoja on Hämeessä ja Kymenlaaksossa.

Marja- ja hedelmätarhat puolestaan ovat kukinnan kynnyksellä etelässä. Harsoilla suojatuissa mansikkakasvustoissa kukkanuput ovat jo tulleet näkyviin. Avomaalla kasvu on vasta alkanut.

Lue seuraavaksi