Neuvottelulähteet arvioivat: Stubbista elinkeinoministeri, Rehnistä ulkoministeri

Hallitusneuvotteluissa on virallisesti päällä vasta työryhmävaihe, mutta ministerisalkkuja jaetaan jo taustalla.

politiikka
Kansanedustajat  Alexander Stubb  ja  Olli Rehn keskustelivat keskenään eduskunnassa 6. toukokuuta.
Kansanedustajat Alexander Stubb ja Olli Rehn keskustelivat keskenään eduskunnassa 6. toukokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yleinen arvio on ollut, että hallituksen kolme keskeisintä salkkua olisivat pääministerin, valtiovarainministerin ja ulkoministerin tehtävät. Nämä on ollut tarkoitus jakaa hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken.

Hallituspuolueiden keskeisten päättäjien keskusteluissa ollaan nyt kuitenkin Yle Uutisten saamien tietojen mukaan päätymässä toisenlaiseen kattaukseen. Pääministeri ja valtiovarainministeri ovat edelleen kärkiryhmityksessä, mutta uudeksi voimaministeriksi uuteen hallitukseen onkin nousemassa työ- ja elinkeinoministeri, jonka salkkua on tarkoitus kasvattaa mahdollisesti osilla valtiovarainministeriöstä.

Näin puoluejohtajien salkut menisivätkin siten, että Juha Sipilästä tulisi itseoikeutetusti pääministeri. Varapääministeriksi tulisi valtiovarainministerin salkkua kantava, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

"Soinin body language on jo pitkään viitannut siihen, että hän haluaa valtiovarainministeriön", neuvottelulähde kertoo Yle Uutisille.

Näin uusi, laajennettu superministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, annettaisiin kokoomukselle ja sen puheenjohtajalle Alexander Stubbille.

Kokoomuksen ja Stubbin kerrotaan ilmaisseen halunsa siirtyä ulkopolitiikan puolelta vahvaan talouspoliittiseen asemaan. Stubbin ja kokoomuksen toive saa vastakaikua myös ulkoministeriöstä, jossa Stubbiin suhtaudutaan ristiriitaisesti.

Näin kokoomusjohtajalla on sekä työntöä että pyrkyä kohti uusia haasteita hallituksen sisällä.

Kun ulkoministerin salkku jäisi näin kärkiryhmityksestä, siitä tulisi päähallituspuolue keskustan kakkossalkku. Sen haltijaksi kaavaillaan ex-talouskomissaari Olli Rehniä.

Sipilä on ilmoittanut, että ministerisalkut jaetaan vasta sitten, kun hallitusneuvottelut on muilta osin saatu päätökseen. Tosiasiassa kuitenkin myös tuleva salkkujako on ainakin epävirallisesti keskustelujen taustalla.

Työläin vaihe hallitusneuvotteluissa alkaa keskiviikkona, kun neuvottelijat ryhtyvät laatimaan uuden hallituksen talousohjelmaa.

Sitä ennen on tarkoitus saada valmiiksi linjaukset maahanmuutosta, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä EU-politiikasta. Niitä valmistelevat työryhmät ovat edenneet työssään hyvin. Neuvottelulähteiden mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikastakin on enää auki "pari pientä yksityiskohtaa": Venäjä ja Nato.