1. yle.fi
  2. Uutiset

Korvasienet hyötyvät kosteasta keväästä

Korvasienihavaintoja on toukokuussa tehty eri puolilla Etelä-Karjalaa. Kasvuolosuhteet ovat tänä keväänä korvasienelle otolliset.

korvasienet (suku)
korvasieniä
Ari Kirjalainen

Korvasienisato näyttää Etelä-Karjalassa muodostuvan vähintäänkin hyväksi, jopa runsaaksi. Korvasienihavaintoja on tehty eri puolilla maakuntaa.

Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara arvioi kevään olleen otollinen korvasienelle.

– Se vaikuttaa, että lumet lähtivät tänä vuonna aikaisin pois ja sitten kuitenkin kosteutta on riittänyt niin, ettei maan pinta ole päässyt kuivumaan.

Päivi Jukkaran mukaan korvasienikausi jatkuu vielä useamman viikon kesäkuun alkupuolelle asti. Tyypillinen kasvupaikka on hiekkapohjainen hakkuualue, jossa metsätöiden tekemisestä on kulunut aikaa kaksi tai kolme vuotta.

Korvasieniä yksityisiltä kerääjiltä ostava Kaskein Marja kertoo, että sienten tarjoajien määrä on viikonlopun jälkeen lisääntynyt. Kaskein Marja maksaa puhtaista korvasienistä 2 euroa kilolta. Kaskein Marja käsittelee sienet valmiiksi sekä suurkeittiöitä että vähittäismyyntiä varten.

Korvasienen sisältämä hengenvaarallinen solumyrkky, gyromitriini, poistuu keittämällä. Kotikeittiössä korvasienen käsittely vaatii huolellisuutta, muistuttaa Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara.

– Ohje on että korvasienet keitetään runsaassa vedessä kahteen kertaan, annetaan kiehua viisi minuuttia molemmilla kerroilla. Runsaassa vedessä tarkoittaa, sitä että sieniä on yksi osa ja vettä kolme osaa. Keitinvesi luonnollisesti kaadetaan pois. Kuivatut sienet vaativat saman käsittelyn kuin tuoreet.

Päivi Jukkaran muistuttaa vielä, että keittäessä syntyvän höyryn hengittämistä pitäisi välttää ja samalla huolehtia tilan hyvästä tuuletuksesta.

Lue seuraavaksi