Yllättävä ilmiö apteekeissa: kotileipurit tyhjensivät salmiakkihyllyt

Leivontablogi Kinuskikissan julkaisema kakkuresepti on nostanut apteekkitavarana myytävän nestemäisen salmiakin kysynnän huimaksi. Vastausta ei saa apteekin hyllyltä – ne ammottavat tyhjillään. Aineen valmistaja onkin saanut tehostaa tuotantoaan.

Kotimaa
Kuvassa leivonnassa tarvittavia aineita
Raila Paavola / Yle

Yleensä apteekkien varastoissa tuntuu olevan muutama pullollinen salmiakkinestettä. Aine ei ole apteekkarien mukaan kysytyimpien listalla, sitä menee pullo silloin pullo tällöin. Keväällä yksi kysyntäpiikki huomattiin äitienpäivän alla, ja nyt hyllyt ovat tyhjillään.

Esimerkiksi Kokkolassa ja lähiseudulla joudutaan odottelemaan uusia toimituksia, ja tavara on loppunut myös tukkukauppiailta.

– Päivittäin käy kysyjiä, ja nyt odotellaan.Toiveissa on, että puolenkuun jälkeen saadaan uusi erä, kertoo yksi apteekkari.

Valmistaja joutui töihin

Lahtelaisen Haganolin tuotantoon kuuluvat sekä nestemäinen salmiakki että perinteiset karamellit. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kirsti Sariola kertoo, että kysyntä näkyy myös heillä.

– Tähän aikaan vuodesta teemme yleensä kiinteää salmiakkia eli niin sanottuja jyviä. Saimme nestettä koskevan tilauksen jokin aika sitten. Maanantaina, kun lavat olivat lähdössä tukkukauppaan, tilaus nousi kaksinkertaiseksi.

– Tiistaina saimme uuden tilauksen ja joudumme lisäämään tuotantoamme. Näyttää siltä, että kysyntää on niin paljon, että ei ehdi helluntainakaan heilastelemaan.

Tämän kevään suuri kysyntä ei varsinaisesti yllättänyt.

– Kyllä minulla pieni aavistus oli, kun se blogi on hyvin suosittu sosiaalisessa mediassa. Mutta en voinut ajatella, että se näin suuresti alkaisi ihmisiä kiinnostaa. Voisin ajatella,että seeprakakku saattaisi olla suosittu myös ylioppilasjuhlissa.

Salmiakki tuli keittiöön 90-luvulla

Sariola sanoo, että salmiakkia on ryhdytty käyttämään myös keittiössä.

– 90-luvun alussa keittiömestarit alkoivat kehitellä reseptejä ja käyttää salmiakkia ruuissa. Myös lihanjalostajilla on ollut reseptejä, joissa ainetta on käytetty makua antamaan.

Kirsti Sariola ei halua puhua täsmällisistä tilausmääristä. Hän sanoo, että yhtiö tuottaa vuosittain 20 000 litraa nestemäistä salmiakkia.

– Tiettävästi me olemme ainoa teollisesti salmiakkia Suomessa valmistava yhtiö. Minä en ainakaan tunne muita tältä alalta.